Цените на петрола продължават да се понижават в сряда сутринта след рязък спад предишния ден, причинен от опасения относно глобалното търсене на гориво.

Ноемврийските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време се търгува по 91,68 долара за барел, което е с 1,15 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В хода на борсовата сесия във вторник тези контракти поевтиняха с $2,91 (3%) до $92,83 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 85,60 долара за барел, което е с 1,28 долара по-евтино от крайната стойност от предходната сесия. До затварянето на пазара предишния ден стойността на тези контракти се повиши с 1 цент до 86,88 долара за барел.

Анализаторите отбелязват, че импулсът за пазарен растеж, причинен от решението на ОПЕК + да намали производствената квота за октомври със 100 000 барела на ден спрямо септември, избледнява.

"Леко намаляване на производството ще има толкова малък ефект върху общия пазар, колкото и подобното увеличение месец по-рано, особено като се има предвид, че картелът все още произвежда доста под целта си", каза анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич.

Негативни фактори за пазара бяха обезпокоителните новини за нови локдауни в Китай и опасенията, че агресивното затягане на паричната политика от водещите централни банки в света ще доведе до намаляване на глобалното търсене на гориво, пише MarketWatch.