Цените на петрола във вторник сутринта се понижават на фона на укрепващия долар и нарастващия добив на суровината в САЩ.

Фючърсите за европейската еталонна марка Brent поевтинява с 0,65 процента до $69,01 за барел, като в началото на деня на азиатските пазари даже слезе и под това ниво. По време на търговията в понеделник цената им спадна с $1,06 (1,5%) - до $69,46 за барел.

Контрактите за американския еталон WTI в същото време се търгуват по $64,89 за барел, с 1,02 процента под цената от предишната сесия. Вчера стойността на този сорт се понижи с $0,58 (0,88%) - до $65,56 за барел.

Стабилният ръст на производството на петрол в САЩ е основният фактор, сдържащ в момента подема на петролния пазар при условията на съкращаване на добива в рамките на споразумението ОПЕК+.

По разчети на енергийното министерство на САЩ обемът на добива в страната се у увеличил с над 17 процента за последната година и половина до 9,88 млн. барела на денонощие.

Повечето отраслови експерти са единни в прогнозата си производството н ас суровината в САЩ съвсем скоро да премине нивото от 10 млн. барела на денонощие.

Укрепването на долара също играе сдържаща роля по отношение по нататъшното покачване на петролните цени.