След рязкото поскъпване в понеделник с 5,5% и вчерашния спад от 3,7%, днес цените на петрола леко нарастват, като сортът Brent се стабилизира на  около 40 долара за барел. Върху котировките има двупосочно влияние – намаляване на производството в САЩ и същевременно спад в световното потребление и поскъпване на долара.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поскпънаха със 17 цента до $39,82 за барел, а тези за американския еталон WTI – с 20 цента до $36,70, информира Reuters.

Добивът на петрол в САЩ бавно се понижава, може да се очаква и допълнителна корекция на производството, смятат анализаторите на Phillip Futures. Според тях в момента горната граница за цената е около 40 - 41 долара за барел, което бе достигнато в началото на тази седмица.

Запасите от суровината в САЩ през миналата седмица, според данните на Американския институт по петрола, са нараснали с 4,4 милиона барела до общ обем от 521,5 милиона барела.

Участниците на пазара се опасяват от спад на потреблението в Китай, където съществено се забавя икономическия растеж. Показателите за външната търговия на страната са най-лошите за последните 6 години.

През февруари Китай внесе рекордните 8 млн. барела на денонощие, но анализаторите предупреждават за съкращаване на доставките за стратегическите запаси и спада в продажбите на автомобили.

Вероятността от замразяване на добива се намали, след като Кувейт заяви, че ще намали производството, ако това направят големите производители, включително Иран. Което, на този етап, Техеран  не планира да направи.