Цените на петрола активно растат в четвъртък сутринта, възстановявайки се от падане до най-ниски нива за три седмици предишния ден. Това бе предизвикано в голяма степен от данните за ново солидно увеличение на запасите от гориво в Съединените щати.

Към 9:15 часа българско време априлските фючърси за сорта Brent се покачиха с $0,86 на лондонската борса ICE Futures до $83,55 за барел. В резултат на търговията в сряда тези контракти поевтиняха с $2,62 (3,1%) до $82,84 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се вдигна с $0,47, до $76,88 за барел. По време на предишната сесия стойността им падна с $2,46 (3,1%) до $76,41 за барел, най-ниското ниво от 10 януари.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че търговските петролни резерви в страната са се увеличили с 4,14 милиона барела през миналата седмица . Ръст на показателя се отчита за шеста седмица подред. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 1 милион барела в петролните резерви.

Стоковите резерви на бензин са се увеличили с 2,58 млн. барела, на дестилати - с 2,32 млн. барела. Експертите очакваха увеличение на запасите от бензин с 2 милиона барела и намаляване на запасите от дестилат с 1,5 милиона барела.

"Данните от Министерството на енергетиката показват неочаквано увеличение на запасите от всички видове горива", каза Тарик Захир, управляващ партньор в Tyche Capital Advisors. Слабостта на петролния пазар може да продължи и допълнителните спадове ще бъдат възможност за влизане в дълги позиции, добави експертът.

Също в сряда стана известно, че министрите от Комитета за наблюдение на ОПЕК+ (JMMC), след като прегледаха данните за производството за ноември и декември 2022 г., препоръчаха да не се променят квотите за производство на петрол. Следващото заседание на JMMC е насрочено за 3 април 2023 г.

Ключовото събитие за световните пазари беше първото заседание на Федералния резерв за тази година. Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта, както се очакваше, и заяви, че очаква нови повишения на лихвените ставки, за да върне инфлацията до целта от 2%.