Цените на петрола във вторник се повишават, след като в понеделник паднаха до минимум повече от година заради данни за намаляване на търсенето на гориво в Китай: поради избухването на епидемията от новия коронавирус много предприятия в страната не възобновиха работата си.

Априлските фючърси за сорта Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта поскъпнаха с 0,61 долара (1,3%), до $53,88 за барел. През предишната сесия цената на тези контракти падна с $1,2 (2,2%) до $53,27 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския WTI към този момент на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повишават с $0,57 (1,2%), до $ 50,14 за барел. В понеделник котировките се понижиха с $0,75 (1.49%), завършвайки деня на ниво $49,57 за барел.

Търговците на енергоносители сега са съсредоточени върху коронавируса и се опитват да измерват как се отразява и как ще продължи да влияят върху търсенето в Китай и на международните доставки. И в крайна сметка как OPEC + ще коригира съвкупното производство в отговор на всичко това, коментира редакторът на Sevens Report Тайлър Ричи пред MarketWatch.

Котировките на петрола бяха подкрепени от покачването на фондовия пазар в САЩ, от по силни корпоративни отчети и икономически показатели. Но натискът надолу върху цените може да се възобнови на фона на разпространението на коронавирус, който продължава да влияе върху китайската икономика и търсенето на петрол, заявиха анализаторите на AxiCorp.

Казахският министър на енергетиката Нурлан Ногаев заяви, че министерската среща на ОПЕК + може да бъде насрочена за края на февруари или началото на март. Той се позова на разговор с генералния секретар на организацията Мохамед Баркиндо.