Котировките на петрола леко се понижават в четвъртък. Пазарът очаква данни за американските резерви и оценява сигналите, че страните от ОПЕК + могат да отложат премахването на някои от ограниченията за добив на петрол, планирани за началото на следващата година.

От началото на тази седмица петролът е поскъпнал с над 12%, главно заради новината за успеха на опитите с ваксина срещу COVID-19 от американската компания Pfizer и германската BioNTech. В същото време перспективите за търсене на енергийни ресурси остават несигурни, тъй като заразените с COVID-19 продължават да нарастват както в Европа, така и в САЩ, а в много страни се въвеждат нови ограничителни мерки.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,22 ч. българско време) спада с 0,04 долара до 43,76 долара за барел. Brent поскъпна с $0,19 (0,4%) в сряда.

По същото време декемврийските фючърси за американския еталон WTI поевтиняват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,03 долара до 41,42 долара за барел. По време на предишната сесия, цената на тези контракти се вдигна с $0,09 (0,2%).

"Очакваме цените на петрола да се повишат в краткосрочен план - каза анализаторът на CMC Markets Майкъл Маккарти пред Bloomberg. - Ваксината няма да повлияе на търсенето, докато не бъде използвана, но само промяната в настроенията на пазара ще позволи цените на петрола да останат там, където са били."

Източници от агенцията съобщават, че страните от пакта ОПЕК + възнамеряват да отложат премахването на част от ограниченията за производство на петрол, планирано за началото на следващата година, с три до шест месеца. Следващата среща на представителите на страните участнички в споразумението за намаляване на добива ще се състои в края на ноември.

Фокусът на петролния пазар в четвъртък е върху данните за енергийните запаси в САЩ, които ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката по-късно в четвъртък.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, очакват средно спадът на запасите от петрол в САЩ през миналата седмица да е с 3 милиона барела, от бензин - с 600 хиляди барела, а на дестилатите - с 2 милиона барела.