Цените на петрола Brent леко спадат в четвъртък сутринта, след като достигнаха двуседмични върхове ден по-рано на базата на данните за намаляването на запасите от бензин в САЩ и обезценяването на долара.

Към 9:10 часа българско време декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,29 до $95,40 за барел. В сряда цената на тези контракти скочи с $2,17 (2,3%) до $95,69 за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI към този момент поскъпват на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,07, до $87,98 за барел. В хода на търговията в сряда По време на предишната цената ми се вдигна с $2,59 (3%) до $87,91 за барел.

На 26 октомври Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че търговските петролни запаси в страната са се увеличили с 2,59 милиона барела миналата седмица, докато анкетираните от Bloomberg експерти очакваха по-умерено увеличение - с 1,5 милиона барела.

Стоковите резерви от бензин обаче са намалели с 1,48 милиона барела, докато тези от дестилат са се увеличили със 170 хиляди барела. Анализаторите прогнозираха спад на запасите от бензин с 1,5 милиона барела, дестилатите - с 1 милион барела.

"Съкращаването на запаси от бензин показват, че положението в икономиката и шофирането може да не са толкова лоши, колкото се очакваше", каза Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

САЩ изнесоха рекордно количество суров петрол и горива миналата седмица, като общите доставки достигнаха 11,4 милиона барела на ден, въпреки че запасите от гориво достигнаха сезонни дъна на вътрешните пазари, което засили опасенията за ограниченото предлагане, отбелязва Тrading Еconomics.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест основни световни валути, падна с 1,2% в сряда. Покачването на цените на петрола в сряда "всъщност беше резултат от спада на долара", каза Фил Флин, старши анализатор в The Price Futures Group, пред MarketWatch.