Петролът във вторник сутринта продължава да поевтинява на фона на растящите очаквания за увеличаване на добива в САЩ.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се търгуват по $70,93 за барел, което е с $0,25 под нивото на цената в края на вчерашната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,37 - до $71,18 за барел.

Американският еталон WTI с доставка май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиня с 5 цента - до $63,35 за барел. В хода на вчерашната търговия тези контракти понижиха цената си с $0,49 - до $63,4 за барел.

Според Управлението за енергийна информация (EIA) към енергийното министерство на САЩ, производството на суровината от седемте най-големи шистови находища през май ще се увеличи с 80 хил. барела - до 8,46 млн. барела на денонощие.

Добивът на петрол в САЩ през миналата седмица отново е бил на рекордно високото равнище от 12,2 млн. барела, съобщи още EIA.

В същото спазването на условията на споразумението за съкращаване на добива от страна на ОПЕК и непланираните намалявания на доставките за износ, вкл. от Венецуела и Иран, поддържат подема на петролните цени.

Сортът Brent е поскъпнал с около 32% от началото на тази година, а WTI - с 40%.

Поради тази причина някои от инвеститорите виждат необходимостта да фиксират печалбите си, отбелязват анализатори, цитирани от MarketWatch.