Цените на петрола спадат в сряда сутринта на фона на подновените опасения относно темповете на възстановяване на световната икономика от кризата, свързана с пандемията от коронавирус.

Към 9:20 ч. българско време ноемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 1,39 долара, до 77,70 долара за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с 0,44 долара (0,6%) - до 79,09 долара за барел, информира Trading Economics.

По същото време фючърсите за ноември за WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 1,34 долара, като се търгуват по 73,91 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с 0,16 долара (0,2%) - до 75,29 долара за барел.

Икономистите от Goldman Sachs понижиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай през 2021 г. на фона на ограниченията в потреблението на енергия. Сега анализаторите на банката очакват БВП на страната да нарасне със 7,8% в сравнение с предходната година, докато предишната прогноза беше за ръст от 8,2%. Преди това прогнозите си за икономическия растеж на Китай също влошиха и от банка Nomura и рейтинговата агенция Fitch.

В същото време цените на петрола остават близо до нивата, за последно регистрирани през октомври 2018 г., на фона на ограниченото предлагане. Производството в Мексиканския залив все още не е възстановено до нива преди урагана Айда, докато запасите са най -ниските от три години.

Анализаторите на Goldman тази седмица повишиха прогнозата си за цената на Brent в края на тази година до 90 долара за барел от предишната си за 80 долара, отбелязвайки, че петролният пазар може да се изправи пред по-сериозен дефицит, отколкото мнозина си мислят.