Цените на петрола паднаха с над 2% по време на търговията в петък на фона на опасения от свръхпредлагане, след като редица страни освободиха петрол за продажба от държавните си резерви. Съществуват и притеснения за отслабването на търсенето поради откриването на нов вариант на коронавируса.

Днес сутринта към 9:15 ч. българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $79,70 за барел, което е с $2,52 под цената в края на предишната сесия. В стойността на се понижи до $82,22 за барел.

Цената на януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент възлиза на $75,52 за барел, което е с $2,6 по-ниско от затварянето на предходната сесия. До приключването на търговията в четвъртък цената на тези договори спадна до $78,39 за барел.

Както бе съобщава, Индия също се съгласи да освободи за продажба 5 милиона барела петрол от стратегическите си резерви.

По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви намерението на страната да продаде 50 милиона барела от стратегическия петролен резерв (SPR) в координация с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Обединеното кралство.

Общият обем петрол, който тези страни планират да продадат, ще бъде най-малко 71 милиона барела, което съответства на около 74% от средното дневно потребление в световен мащаб през 2021 г., казват експерти.

Междувременно експерти от Световната здравна организация (СЗО) събират информация за нов вариант на COVID-19, който започна да се разпространява в Южна Африка и някои други страни, каза Мария Ван Керкхове, технически директор на СЗО за COVID-19.

Според Ван Керхове "ще отнеме няколко дни, за да се определи какъв ефект може да има щамът, както и колко ефективни са ваксините срещу него".

"Този ​​щам ще трябва да бъде наблюдаван и е причина за безпокойство", добави Керхове.