Цените на петрола незначително се повишават в петък, като приключват седмицата със спад от повече от 2% на фона на нарастващите опасения от страна на търговците относно перспективите за търсенето в Китай, най-големият вносител на суровината в света.

Заболеваемостта от COVID-19 в Китай продължава да расте , което принуждава властите да въведат нови карантинни мерки, отбелязва Bloomberg.

Инвеститорите продължават да следят преговорите в Европейския съюз за тавана на цените на руския петрол. Последните съобщения в медиите показват, че таванът на цените може да бъде достатъчно висок, за да се предотврати загубата на значително количество от суровината от Руската федерация на световния пазар.

Цената на януарските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 85,36 долара за барел, което е с 0,02 долара по-високо от края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха до $85,34 за барел.

В същото време януарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се поскъпнаха с $0,29, до $78,38 за барел. Вчера сделки в САЩ не се проведоха поради неработния Ден на благодарността).

Както The Wall Street Journal съобщи в четвъртък, страните от ЕС продължават да обсъждат на какво точно ниво трябва да бъде определен таванът на цената на руския петрол. Полша, Естония и Латвия се противопоставиха на цената на G7 от $65-70 за барел , която смята, че тя е прекалено висока и оставя на Русия твърде много приходи. В същото време Кипър, Гърция и Малта, страни с развита корабна индустрия, напротив, смятат това ниво за твърде ниско.

"Въвеждането на таван на цените на руския петрол от 65-70 долара за барел няма да окаже значително влияние върху пазара, тъй като той вече се продава на тази цена", каза Kotak Securities Ltd, стоков анализатор в Kotak Securities Ltd. Равинда Рао, цитиран от Bloomberg.