Цените на електроенергията в Европа паднаха до отрицателни нива през уикенда, а причината е голямото производство на зелена енергия в региона.

На някои места цените паднаха под нулата, включително в Германия, Франция, Обединеното кралство, Нидерландия и др. Това показват данни на Epex Spot SE, цитирани от Bloomberg. В Нидерландия цените за неделя бяха до минус 73,76 евро за мегаватчас.

Пренасищането се дължи на редица инвестиции в зелена инфраструктура като слънчеви панели и вятърни турбини. Европа успя да инсталира рекорден брой нови слънчеви панели миналата година, в стремеж да намали зависимостта си от природния газ, цените на който скочиха преди година, след като Русия спря доставките.

Тази година е първата, в която Европейския съюз за първи път отчете по-голямо месечно производство на слънчева енергия, отколкото на електричеството от въглища.

Това не е първият път, когато цените на енергията в Европа падат до отрицателни стойности. Във Финландия например цените на енергията паднаха под нулата, след като най-новият ядрен реактор влезе в експлоатация през април.

Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят наполовина

Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят наполовина

Колебанието при цените обаче ще продължи, защото и търсенето преди и по време на предстоящата зима ще зависят от два фактора

Това разбира се не значи, че на потребителите се плаща да консумират електроенергия. Потребителите плащат надценка за електроенергията, често по договорени тарифи, а не суровата пазарна цена.

Европа може да се изправи пред по-големи предизвикателства на енергийните пазари, ако Русия прекъсне доставките на природен газ и регионът бъде засегнат от много тежко време през зимата, предупреди Международната агенция по енергетика.