Цените на храните се покачват до рекордно високо ниво, на фона на жестоката инфлация по света. Показателят на ООН за световните цени на храните се повиши с 1,2% миналия месец. Цените се покачват за четвърти пореден месец. За по-бедните домакинства ще става все по-трудно да си позволяват някои хранителни продукти. Това е още едно доказателство за нарастване на инфлацията в най-големите икономики в света, но също и заплаха за вноса на храни за най-бедните страни, предава Bloomberg

Цените на храните растат поради множество причини: лошата реколта, по-високите цени на доставка, недостиг на работници и енергийна криза, разходите за торове също нарастват.

"Новините са лоши за потребителите", казва старши икономист в Организацията на ООН по храните и земеделието.

Повишаването на цените през ноември се дължи основно на зърнените и млечните продукти. За сметка на това цените на растителните масла и месото намаляват, се казва в доклад на ФАО.

По-високите цени на храните допълнително затрудняват бюджетите на хората, които вече усетиха по-високите енергийни разходи.Вероятно купувачите ще усещат инфлацията в продължение на месеци.

Според ФАО особено притеснение е, че разходите за внос в бедните страни нарастват по-бързо от тези в развитите икономики. Райони като Северна Африка - един от най-големите вносители на зърно в света, както и Турция, вече са изправени пред трудности при защитата на гражданите от скъпа храна.