Цените на жилищата в България продължават да растат уверено, но спрямо предходни периоди забавя своето темп, сочи последният доклад на консултантската компания Knight Frank.

През първото тримесечие те са се увеличили с 2.4% спрямо предходното. Спрямо същия период на 2016 г. ръстът е 8.1% - спад от 0.7% в сравнение с данните за четвъртото тримесечие на миналата година.

Въпреки това България остава сред най-"горещите" пазари в света и е поставена на 16 място от общо 55 наблюдавани държави. Общият ръст в света се равнява на 6.5% - най-силният от три години насам.

Експертите обясняват това с политическата нестабилност и желанието на инвеститорите да вложат средствата си на сигурно.

На върха на класацията отново е Исландия с годишен ръст от 17.8% за първото тримесечие - увеличение, задвижвано от слабото предлагане в страната. Според местните власти там 9 000 нови апартаменти трябва да бъдат построени само в Рейкявик, за да може пазарът да се справи с търсенето.

На втора позиция е Хонг Конг - с увеличение на цените от 14.4% на годишна база. Двуцифрен ръст записват и Нова Зеландия, Канада, Турция, Малта, Чехия, Естония, Унгария, Китай и Норвегия.

На дъното на класация е Украйна. Там имотите поевтиняват с 9.4% за първото тримесечие на година спрямо същия период на 2016 г. Гърция и Кипър също отбелязват спад от съответно 1.8 и 1.2%.