Световните цени на хранителните стоки през октомври 2018 г. незначително се намалиха в сравнение със септември. Тази динамика се дължи на поевтиняването на млечните продукти, месото и растителните масла, става ясно от прессъобщението на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO).

Общият индекс на хранитeлните стоки, изчисляван от FAO, през октомври е бил 163,5 пункта, което е 1,4 пункта или 0,9% по-ниско в сравнение със септември и с 13 пункта (7,4%) по-ниско в сравнение със същия период на миналата година. 

Цените на млечните продукти отбелязват спад за пети пореден месец, или с 4.8% спрямо септември. В годишно изражение спадът е 15.3%. През октомври цените на всички видове млечни продукти се понижиха поради нарастването на износа, особено от Нова Зеландия. 

Индексът на цените на месото през октомври спада с 3,3 пункта или с 2%, в сравнение със септември. В сравнение с миналата година, показателят се понижава с 6,6%. Цените на агнета намаляха най-много, подложени на натиск поради възобновяване на сезонните доставки от Океания, докато тези на свинското, говеждото и домашните птици показват по-слаба динамика.

Световните цени на растителните масла падат за девети пореден месец, достигайки минимум от април 2009 година. Основната причина за ФАО е намаляването на цената на палмовото масло поради големите резерви на страните износителки и слабото експортно търсене. 

Индексът на цените на захарта през октомври показа увеличение с 14 пункта, или с 8.7% спрямо септември, до 175.4 пункта. Ръстът на котировките е свързан с лошите прогнози за производството на захар в Индия и Индонезия поради климатичните условия. Както и поради факта, че в Бразилия, най-големият доставчик на захар, все повече захарна тръстика се използва за производството на етанол.

Индексът на цените за зърното се увеличава с 2.2 пункта, или с 1.3%, до 166.3 пункта. Цените на царевицата се повишават най-силно, докато тези на ориза спаднаха.