Цените на петрола във вторник са слабо подвижни, очаквайки понижение на седмичните запаси от суровината в САЩ. Освен това пазарът таи надежди за възстановяване на баланса на глобалното търсене и предлагане за сметка след продължаване действието на ОПЕК+ за съкращаване на добива.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 0,16 процента до $62,35 за барел. В същото време американският еталон WTI се търгува по $57,43 за барел, с 0,07 процента под цената в края на вчерашната сесия.

Картелът на страните износителки на петрол ОПЕК и някои други големи производители извън организацията, миналата седмица се договориха да продължат действието на пакта за съкращаване на добива до края на 2018 година. По този начин те разчитат да се справят в твърде голямото предлагане и запаси на световния петролен пазари и да стабилизират цените на достатъчно за тях високо равнище.

Както показват разчетите на Reuters, добивът в ОПЕК през ноември се е понижил с 300 хил. барела на денонощие до 32,48 милиона барела, което е минимално от май равнище.

Анализатори на Goldman Sachs от своя страна отбелязват, че привързаността на Саудитска Арабия и Русия към пакта е силна и във връцка с това повишаха прогнозите си за цената на северно-морския европейски еталон Brent и американския WTI до $62 за барел и $57,50 за барел през 2018 г., пише Reuters.

Във фокуса на вниманието на инвеститорите са данните за състоянието на запасите от суровината в САЩ, които днес ще публикува Американския институт по петрола (API), а утре - Управлението за енергийна информация (EIA).