Най-големият скок в цените на храните от 1980 година насам върна британската инфлация обратно до двуцифрено число, съобщава Reuters. Показателят отново достигна 40-годишен връх, по-рано достигнат през юли, в нов удар за домакинствата, борещи се с кризата с разходите за живот.

Службата за национална статистика (ONS) съобщи, че индексът на потребителските цени (ИПЦ) се е увеличил с 10,1% на годишна база през септември.

Проучване на Reuters сред икономисти сочеше четене от 10,0%, след ръст от 9,9% през август. Паундът падна под $1,13 след публикуването на данните.

Числата подчертаха трудната среда за британските домакинства, особено тези с най-ниски доходи, които са изправени пред нова несигурност относно степента на финансова подкрепа, която е достъпна след неотдавнашните обратни завои с политиката на правителството.

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

При пресните храни ръстът е над 12%

Цените на храните и безалкохолните напитки са най-големият двигател на инфлацията през септември, тъй като се повишават с 14,5%, най-големият скок от април 1980-а, според исторически моделирани оценки на ИПЦ.

Bank of England също ще се почувства под натиск да засили кампанията си за повишаване на лихвените проценти следващия месец в светлината на данните, коментират експерти.