Инфлацията при храните се повиши до най-високия си темп от началото на индекса през 2005 г. Според British Retail Consortium (BRC) и индекса на цените в магазините в световен мащаб NielsenIQ, инфлацията при храните достигна 10,6% през септември спрямо 9,3% през август.

При пресните храни инфлацията нараства до 12,1% спрямо 10,5% през август, което също е най-високият процент в категорията, регистриран някога.

Цените на храните за животни, торовете и растителното масло също растат този месец заради войната в Украйна, коментира Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на BRC.

Това доведе до скок на инфлацията на пресните храни през последните няколко месеца, особено за продукти като растителни масла.

Ръстът на цените в магазините се ускорява до 5,7% през септември на годишна база. Това е ръст от 5,1 процента през август и още един рекорд за инфлацията в цените в магазините.

Инфлацията при нехранителните стоки възлиза на 3,3% този месец, което е малко над средното ниво за три месеца от 3,1%.

Увеличението на цените в тази категория се дължи до голяма степен на продуктите за домашни любимци, градинарството и хардуерни стоки.

През следващите месеци много търговци на дребно ще бъдат притиснати на фона на нарастващите режийни разходи.

Компании като Aldi и John Lewis заявиха през последните дни, че са готови да пожертват печалба, за да поддържат цените конкурентни за купувачите.