Още от миналата година контейнерният превоз по света е изправен пред растящи цени. В момента обаче ситуацията продължава да се влошава. Това ще се отрази негативно на джобовете на потребителите.

"Различните индекси се предлагат с различни стойности, а таксите на спот ставките са толкова високи, че индексните вече не отразяват истинските разходи за корабоплаването в океана", посочват от Zero Hedge. "Когато обаче различните индекси се движат в една и съща посока, това отразява промените в баланса между търсенето и предлагането. Този баланс се променя в ущърб на товародателите с всяка изминала седмица."

Според няколко източници цената на един 40-футов контейнер (FEU) може да достигне 20 хил. долара по източното крайбрежие на САЩ. Трябва да се има предвид, че прогнозата идва в контекста на скорошното традиционно пиково натоварване и на блокирането на веригите на доставки.

"Очевидно е, че проблемите с веригата за доставки се влошават, а не се подобряват", предупреди Ларс Йенсен, главен изпълнителен директор на Vespucci Maritime.

Индексът Freightos Baltic Daily за превоз от източното крайбрежие на Азия до САЩ се покачи с около 20% само през последните няколко дни. Така цената за FEU достигна 9,3 хил. долара. Това е най-високата ѝ стойност досега, като ръстът спрямо миналата годината е от 224%.

Транспортът от Шанхай до Ню Йорк отчита сходни стойности на покачване. Цената по този маршрут на FEU поскъпна с 9% за седмица и с 203% на годишна основа до 8,2 хил. долара.

Каргото от Европа до САЩ обаче също започна да поскъпва, след като за дълъг период от време цените останаха потиснати в сравнение с превоза през Тихия океан. Все пак през последната седмица те достигнаха 5,1 хил. долара за FEU, което е рекорд. Така спрямо същия период на миналата година те растат със 164%.

Цените за износ от западното крайбрежие на САЩ до Азия също скочиха, макар и далеч по-малко. Freightos оцениха ставките по този маршрут на 1,2 хил. долара за FEU в четвъртък, което е ръст от 154% на годишна база. Седмичната ставка на Drewry е по-ниска: 808 долара на FEU, което е покачване от 61% на годишна база.