Централната банка предупреди руските банки и спестителите да внимават с еврото. Пред германския бизнес ежедневник Handelsblatt гуверньорът Елвира Набиулина отправи предупреждението с грижа за печалбите на руските банки.

Пред изданието тя посочва, че отрицателните лихви в еврозоната означават, че операциите в евро не носят печалба на руските банки. Затова централната банка призовава руските финансови институции да не държат "излишъци" от чуждестранни валути.

"Ако спестителите правят депозити в евро, тези пари трябва да бъдат сложени някъде от банката. И в момента почти всички инструменти носят отрицателна лихва. Това носи на банките загуби", посочва гуверньорът.

"Тъй като отрицателните лихви по депозитите са забранени в Русия, банките увеличиха таксите по евровите сметки", допълва тя.

Макар че централната банка предпочита руските банки и домакинства да пестят в рубли, растежът на депозитите в чуждестранна валута се увеличават двойно на общия темп през тази година. Руснаците в момента държат $96 милиарда в чуждестранна валута.

Над 1 милион руснаци са във фалит

Над 1 милион руснаци са във фалит

Над 50 процента от всички задлъжнели заделят поне половината си заплата, за да върнат изтеглените кредити