Едва ли има друга по-засегната индустрия от тази на туризма по време на епидемията от Covid. Особено за някои страни в Европа като Гърция, Испания и Португалия, които разчитат на туризма щетите от забраната за пътувания бяха големи.

Със старта на ваксинации в Европа в края на 2020 г., надеждите, че летния туризъм ще се възстанови бяха големи тази година.

Сезонът обаче не е така силен и не оправдава очакванията, заради новите ограничения, свързани з делта варианта на коронавируса.

Четвърта вълна?

Инфекциите на Covid с новия вариант нарастват в целия регион и вече има опасения от четвърта вълна.

"Туристическият сектор е изправен пред изключително предизвикателна ситуация" казва изпълнителният директор на Easyjet Йохан Лундгрен. По думите му ваксинационните програми в Европа са ключът към възстановяването.

Страните въвеждат още изисквания. Гърция например изисква от посетителите на Обединеното кралство да предоставят доказателство за отрицателен Covid-19 PCR тест, направен в рамките на 72-часа преди пристигането в страната, или отрицателен бърз антигенен тест, направен от оторизирана лаборатория в рамките на 48 часа преди планирания полет, или сертификат за поставени две дози ваксина, най-малко 14 дни преди пътуването.

И дори на фона на тези драконовски мерки, в Гърция има ръст на случаите на Covid. Само за ден Гърция съобщи за 2 972 нови случая.

Жизненоважният за страната туристически сектор настоява за повече финансова подкрепа от държавата на фона на опасенията от по-слабия брой на посетителите тази година ", отбеляза Пиколи

Според експерти Гърция е изправена пред заплаха. "Броят на ежедневните ваксинации се е забавил този месец до под 100 000, въпреки че правителството предлага на гърците на възраст 18-25 години стимул от 150 евро да получат ваксинирани", казват те.