Турската лира отново потъна до рекордно дъно в четвъртък, след като ръстът на цените в Съединените американски щати подпали притесненията относно настояването на президента Реджеп Таип Ердоган да намалява лихвите.

Вчера лирата потъна до 9,97 за щатски долар, с което изтрива 25 процента от стойността си от началото на годината. В петък ситуацията не е кой знае колко по-различна, като валутата на южната ни съседка се разменя при курс 9,92 за долар.

Снимка 553288

Ердоган настоява лихвите в страната да бъдат намалени, което да повиши икономически растеж. Проблемът обаче е, че страната е изправена пред ужасяваща инфлация, която пък се бори повишение на лихвите. Ердоган обаче не вярва на икономическата наука и смята, че по-високите лихви носят и по-високи цени.Така въпреки инфлацията централната банка бе принудена от Ердоган да намали основната лихва с 3 пр. п. до 16 процента от септември насам. В същото време през октомври инфлацията е 19,9 процента.

Проучване в петък сочи, че централната банка ще продължи да сваля лихвите — този път с още 100 базисни пункта до 15 процента.

Войната на Ердоган срещу високите лихви прави богатите по-богати, а бедните по-бедни

Войната на Ердоган срещу високите лихви прави богатите по-богати, а бедните по-бедни

Опитът на президента да си спечели подкрепата на избирателите с неортодоскалните си икономически разбирания ще ударят на камък