Износът на Турция през 2017 г. ще се увеличи с над 11% на годишна база, за да достигне рекорден връх в историята на модерната турска република. Това заяви турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи по време на икономически форум в Измир, съобщават държавните медии.

"Ние ще надхвърлим 157.6 млрд. долара тази година, което е историческият връх с увеличение от 11% през годината", посочи Зейбекчи. Според официалната турска статистика досегашният рекорден износ е постигнат през 2014 г.

Министърът отбеляза, че износът на Турция се е увеличил с 16% през октомври спрямо същия месец на миналата година.

Турският държавен дълг скочи до $242.5 милиарда

Турският държавен дълг скочи до $242.5 милиарда

Местните власти носят основните приходи от данъци

Износът на Турция е 11.33 млрд. долара през септември и 114.66 млрд. долара за първите 9 месеца на 2017 г. За последните 12 месеца експортираните стоки достигат 153.02 млрд. долара, сочат данните на Турската асоциация на износителите.

Южната ни съседка очаква да постигне рекорден растеж на икономиката през третото тримесечие, с който да се превърне в най-бързо развиващата се държава от Г-20, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Според него следващата година "ще бъде по-добра за Турция от 2017 г." "Инфлацията ще остане едноцифрена, а целта за растеж ще бъде най-малко 5,5%. "Не се учудвайте, ако растежът в края на годината стане 7%", посочи Йълдъръм.

Колко силна е турската икономика?

Колко силна е турската икономика?

Споровете със САЩ хвърлиха светлина върху истинското й състояние

По думите му подобренията в световната икономика и възстановяването на Европа са очаквани, но все още има някои рискове. "Икономическата нестабилност и регионалното напрежение в резултат на глобалните кризи все още не са приключили", отбеляза премиерът.

Икономическият министър Зейбекчи изтъкна ключовата роля на Турция и Гърция за бъдещето и успеха на региона.

"Ако Турция и Гърция успеят да превърнат Егейския регион в център на образованието, високите технологии, здравния туризъм, възобновяемата енергия, софтуера, фармацията и биологичното земеделие за Европа през 21-ви век, регионът ще бъде богат, както беше в миналото", обясни той.

Реално ли е турското икономическо чудо?

Реално ли е турското икономическо чудо?

Статистическите данни пораждат съмнения

Той призова за съживяне на бизнес форумите между двете държави. "Ще съберем бизнесмени на тези форуми между двете страни, които ще се провеждат на всеки 6 месеца", добави Зейбекчи.

Разположен на брега на Егейско море, Измир е третият най-голям експортен град в Турция. Износът му за първите 8 месеца на 2017 г. се оценява на 5.87 млрд. долара.