Въпреки че беше сред силно засегнатите от коронавируса държави, Турция се готви постепенно да се върне към нормалния начин на живот и да съживи туризма си. В края на този месец вътре в страната ще може да се пътува свободно, а от юни международните полети трябва да бъдат постепенно възстановени.

Това е потвърдил турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой в интервю за CNN Turk, цитирано от Daily Sabah.

"Правителството разработи програма за сертифициране на хотелите и ресторантите, които ще бъдат обект на строги регулации", посочва той.

Те ще трябва да покриват 132 различни критерии, включително такива, свързани с хигиената и спазването на социална дистанция. Персоналът в хотелите и ресторантите ще бъде обучаван за това как да ограничи разпространението на вируса.

Засега по местата за настаняване ще бъдат разрешени т.нар. шведски маси, то гостите няма да могат да вземат сами храната си, а тя ще им бъде сервирана.

Туризмът е един от ключовите сектори за турската икономика, като преди разразяването на епидемията страната очакваше да посрещне 58 милиона туристи през 2020 година. Ерсой смята, че ако епидемията бъде овладяна, през 2021 година посетителите може да достигнат 63 милиона.

През първото тримесечие чуждестранните посетители в Турция са били 4,42 милиона души, което е спад от 22,1% в сравнение със същия период на предходната година.

През 2019 година над 45 милиона туристи са пътували в южната ни съседка при 39,5 милиона души за година по-рано.