Учени предлагат нова стратегия за справяне с икономическите и здравните предизвикателства, причинени от коронакризата - 50 дни строго блокиране, последвани от 30 дни облекчаване на мерките, пише CNBC. Това би могло да доведе до намаляване на смъртните случаи, като същевременно до известна степен би гарантирало икономическа защита.

В подкрепено от ЕС проучване, публикувано вчера, група от изследователи от девет държави са направили симулация как различните стратегии за блокиране ще повлияят на разпространението на новия коронавирус.

В света вече има почти 5 милиона регистрирани случая на Covid-19, като над 300 000 души са починали от заразата, показват данни, събрани от университета Johns Hopkins University.

Много правителства наложиха различни форми на блокиране, за да смекчат разпространението на вируса. Но сега същите постепенно започват да премахват мерките, след като пандемията оказа огромен натиск върху икономическата активност.

Заради това учените от университета предполагат, че може да има алтернативен и по-ефективен подход, редуващ по-меките мерки за блокиране с по-строги такива.

ООН: Половината работна сила по света може да загуби доходите си заради пандемията

ООН: Половината работна сила по света може да загуби доходите си заради пандемията

Милиони бизнеси едва дишат

Изследователите са моделирали няколко различни сценария в 16 държави, включително Австралия, Мексико, Белгия, Южна Африка и Нигерия.

В първия сценарий не са наложени мерки за смекчаване или социално дистанциране. Този подход би довел до струпване на огромен брой заразени хора и препълване на здравните заведения. При този сценарий потенциално от вируса биха загинали 7,8 милиона души в страните, включени в анализа, а продължителността на епидемията ще продължи почти 200 дни в повечето държави.

Вторият сценарий моделира цикъл от 50-дневни "мерки за смекчаване на последиците от вируса", последвани от 30-дневен период на облекчаване на мерките. Анализаторите определят смекчаващите мерки като стратегии, които постепенно намаляват броя на новите инфекции, като социално дистанциране, хигиенни правила, изолиране на хората с вируса, закриване на училища и ограничаване на големи обществени събития. Тези мерки обаче не включват пълно блокиране.

Този сценарий вероятно ще намали разпространението на вируса. Въпреки че този модел се оказа ефективен за първите три месеца. След първия период на отпускане на мерките учените откриха, че броят на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, ще надхвърли болничния капацитет. Това би довело до 3,5 милиона смъртни случая в 16-те страни, използвани в симулацията, като пандемията ще продължи около 12 месеца в страните с висок доход и поне 18 месеца в други държави.

Как блокирането се отрази на най-големите европейски икономики?

Как блокирането се отрази на най-големите европейски икономики?

И какво да очакваме към края на 2020 година?

Изследователите са моделирали и трети сценарий, който включва цикъл на по-строги "мерки за потискане" в продължение на 50 дни, последван от 30-дневен период на разхлабване. Мерките за блокиране са определени като онези, които доведоха до по-бързо намаляване на броя на новите инфекции, постигнато чрез прилагане на строго блокиране.

В третия, най-строг сценарий заразените със сигурност ще бъдат най-малко. Тъй като все повече хора ще останат податливи на хващане на вируса в края на всеки цикъл, пандемията ще бъде удължена и ще продължи повече от 18 месеца във всички страни.

Но смъртността от Covid-19 по време на пандемията ще бъде значително намалена при този сценарий, като се очакват малко над 130 000 смъртни случаи в 16-те държави.

Изследователите отбелязват, че отделните страни трябва да определят за себе си колко дълго ще продължи продължителността на интервалите, като това трябва да отговаря на техните вътрешни нужди и удобства.

Непрекъснатата стратегия за строги мерки за потискане би била най-бързият начин за прекратяване на пандемията, като повечето страни могат да намалят новите случаи до почти нулеви стойности при този сценарий, казват учените.

Междувременно, ако непрекъснато се прилагат по-свободни стратегии за смекчаване, ще са нужни малко повече от шест месеца.

Световната банка: 60 милиона души са в риск от "крайна бедност"

Световната банка: 60 милиона души са в риск от "крайна бедност"

Крайната бедност се определя, когато човек разполага с до 1,9 долара на ден

Раджив Чоудхъри, световен здравен епидемиолог от Университета в Кеймбридж и водещ автор на доклада, казва, че третият сценарий - завъртане на строги мерки за потискане с периоди на релаксация - може да позволи на населението да "диша на интервали". Сценарият би бил много добър в по-бедните държави.

МВФ предупреди, че светът е на път да преживее най-дълбоката рецесия от Голямата депресия от 30-те години на миналия век заради пандемията на новия коронавирус. От там прогнозират, че глобалната икономика ще се свие с 3% през тази година.