Германия официално е в рецесия, след като статистическата агенция на страната отчете, че икономиката се е свила с 2,2% през първото тримесечие на 2020 година.

Но спадът на икономическата активност в Германия през първите три месеца на практика е само половина от регистрираните досега свивания във Франция и Италия, пише The Independent.

Това поставя няколко въпроса. Един от тях - тези числа свидетелстват ли за това, че някои европейски правителства са свършили по-добра работа от други в защитата на родните си икономики, работни места и доходи на гражданите си? Или пък това е просто въпрос на време, предвид факта, че някои страни усвоиха мерките за блокиране по-рано спрямо други?

Германия

Страната регистрира свиване с 2,2% през първото тримесечие. Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за първата европейска икономика е за свиване с 6,9% за 2020 година.

Ограниченията и блокирането, въведени от правителството на Германия, включват забрана за публични събирания, затваряне на ресторанти и несъществени магазини, училища и други. Мерки, каквито бяха предприемани и от много други страни в Европа.

Ограниченията обаче бяха наложени на 22 март, което дойде по-късно в сравнение с някои други страни.

Донякъде по-късните мерки могат да обяснят защо ударът за БВП на Германия през първото тримесечие е по-малък, въпреки че анализаторите очакват 14% свиване през второто тримесечие.

Германия също така сравнително рано въведе облекчения на ограниченията за бизнеса, като там вече магазините могат да отворят врати отново. Дори футболната лига получи зелена светлина за възобновяване. Постепенно се отварят и училищата.

Регистрирани са и над 10 милиона германци, които сега получават от държавата частично заплащане. Държавата приложи фискални мерки за подкрепа на работниците и предприятия, възлизащи на стойност 6% от БВП, показват данните на МВФ.

Ефективността на Германия и мащабните тестове за вируси могат да помогнат на местната икономика да избегне тежки смущения по-късно тази година, ако има нови огнища, въпреки че надеждността й върху износа в свят, намиращ се в тежка рецесия, вероятно ще бъде източник на слабост.

Официално: Германия е в рецесия

Официално: Германия е в рецесия за първи път от 2013 година

Спадът през първото тримесечие е вторият най-сериозен от началото на 90-те години

Франция

През първото тримесечие Франция отчита свиване с 5,8%. Очаква се в края на 2020 година икономиката на страната да се свие със 7,2%.

На 17 март френското правителство обяви строго блокиране на 67-милионното си население, което се отрази на икономическите процеси, водейки до свиване с почти 6 на сто.

Според МВФ правителствените мерки за фискална подкрепа достигат до 4,7% от БВП, включително схемата за субсидиране на работни места в страната.

Тази седмица блокирането беше облекчено, като вече са отворени салони за красота, магазини за дрехи, цветя и книжарници. Учениците също започват да се връщат в училищата. Въпреки това, от МВФ очакват спадът на производството през цялата година да достигне 7,2%.

Губернаторът на централната банка на Франция посочи тази седмица, че блокирането е коствало на икономиката около 6% в загубена дейност. По думите му обаче окончателната сметка ще бъде по-висока, защото възстановяването вероятно ще бъде неравномерно.

Италия

Икономиката на Италия се сви с 4,7% през първото тримесечие. Очаква се в края на 2020 година спадът да бъде в размер на 9,1%.

Италия, чието население е 60 милиона, беше първата европейска държава, която въведе пълна изолация и тежки ограничения, след като епидемията удари страната с изключителна сила. Тежките ограничения и блокирането бяха въведени на 9 март.

Анализаторите очакваха свиването на БВП на Италия през първото тримесечие да бъде по-голямо от реално отчетения спад от 4,7%.

За цялата година прогнозата на МВФ е за спад от 9,1%. И това е най-лошата прогноза в Европа, с едно изключение - Гърция.

МВФ също така посочва, че мерките на италианското правителство за фискална подкрепа се равняват на сравнително ниските 1,3% от БВП. Очаква се равнището на безработица да нарасне от 9 на 13%.

Париж и Берлин предлага още €500 млрд. помощ за коронакризата

Париж и Берлин предлага още €500 млрд. помощ за коронакризата

Как точно ще бъдат набрани и изхарчени средствата обаче все още не е съвсем ясно

Испания

Испания отчете спад за януари, февруари и март от 5,2%. Очаква се икономиката на страната да се свие с 8% в края на годината.

Подобно на Италия, Испания също заключи икономиката си рано, като на 14 март правителството обяви извънредно положение и нареди блокиране на 47-милионното население. А това обяснява отчетения спад на БВП от 5,2% през първото тримесечие.

Сега икономиката на страната се отваря поетапно.

МВФ изчислява пряка държавна фискална подкрепа от 3 на сто от БВП, но щетите за цялата година може би стигат до 8%. Очаква се безработицата в страната да нарасне от 14 на 20% към края на 2020 година.

Ангел Талавера от консултантската компания Oxford Economics твърди, че европейските страни, които разчитат по-силно на туризма, включително Испания и Италия, със сигурност ще бъдат изложени на по-голям риск.

"Минимизирането на въздействието върху предстоящия летен сезон е от първостепенно значение, за да се опитаме да ограничим икономическите щети", коментира анализаторът.

Великобритания

През първото тримесечие на годината Великобритания регистрира спад на икономиката с 2%. Към края на годината МВФ прогнозира спад от 6,5%.

Великобритания въведе мерките за блокиране със закъснение - 67-милионното население беше инструктирано да не напуска домовете си на 23 март.

Това донякъде обяснява защо щетите за БВП за първите три месеца на година възлизат на само 2%.

Bank of England очаква срив на БВП през второто тримесечие с цели 25%.

Великобритания сега вече също облекчава мерките, което идва по-късно от другите страни.

Прогнозата на МВФ е за спад на БВП на Великобритания от 6,5 на сто за 2020 година, въпреки че това е значително по-оптимистично от изчисленията на Bank of England, която вижда 14-процентно свиване.

МВФ изчислява, че пряката фискална държавна помощ за икономиката, която подкрепя 7,5 милиона работни места, възлиза на 3% от БВП, но Служба за бюджетна отговорност на Острова сега очаква подкрепата да бъде удвоена.

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Причината е, че пандемията засегна световните вериги за доставки и износа

Швеция

Все още няма официални данни за свиването на икономиката на Швеция за първите три месеца на годината. Изчисленията на МВФ обаче показват свиване от 6,8% към края на 2020 година.

Швеция определено се открои в Европа, след като отказа да блокира икономиката си. В страната баровете и магазините останаха отворени, а правителството насърчи бизнеса и 10-милионното си силно население да проявяват повишено внимание на публичните места и да работят от дома, където това е възможно.

Въпреки това, икономиката на Швеция също най-вероятно ще пострада от кризата около коронавируса, защото хората харчат по-малко и бизнес балансът е нарушен. Като по-отворена икономика се очаква и Швеция да бъде засегната от спад в търсенето на своя износ.

Данните за БВП за първото тримесечие на Швеция все още не са публикувани, но МВФ очаква БВП за цялата година да спадне с 6,8 на сто, което предполага, че избягването на блокирането няма да доведе до по-различни икономически резултати от останалата част на континента.

МВФ също така прогнозира, че безработицата в Швеция ще нарасне от 6,7 на 10%. А тези мрачни прогнози са в съответствие с тези на централната банка на страната.

Коронавирусът не е най-големият проблем на Германия

Коронавирусът не е най-големият проблем на Германия

Рестартирането на икономиката ще изисква не само пари, но и изцяло нова визия от Меркел и нейния наследник