Германия и Франция, двете водещи икономики в Европейския съюз, предложиха създаването на паневропейски фонд за възстановяване на стойност €500 млрд. Средствата ще се използват за подпомагане на най-тежко пострадалите от пандемията региони. Помощта е отделна от вече договорените €540 млрд.

Новият план ще налее средства в някои от най-тежко пострадалите държави от Европейския съюз, които имат и най-малък фискален резерв, което ограничава възможността на правителствата да инвестират и да подпомогнат възстановяването на икономиката. Представители от Брюксел подчертаха, че възстановяване на две скорости създава риск от разширяване на пропастта между силните северни икономики и най-тежко засегнатите държави от южната част на континента, посочва The Wall Street Journal.

Предложението, което трябва да бъде одобрено единодушно от всички 27 страни, срещна опозиция от някои от северните държави, които се опасяват, че той практически представлява прехвърляне на богатство в рамките на съюза.

Противопостави се и австрийският канцлер Себастиян Курц, който заяви, че помощта трябва да дойде чрез заеми, а не чрез грантове. А планът на Берлин и Париж е именно такъв: ЕК да изтегли заем и след това да разпредели средствата. Този заем ще бъде платен от страните членки, като според Меркел делът ще е равен на съотношението на вноските в редовния бюджет на ЕС. Последното вероятно ще разочарова и южни държави като Италия.

Самата Меркел заяви, че ЕС е изправен пред най-тежката си криза в историята и ще излезе от нея, само ако покаже солидарност.

Формалното предложение ще бъде представено следващата седмица и най-вероятно предстоят няколко месеци на дискусии как ще работи фондът. След изявлението на Париж и Берлин остават много въпроси: не е ясно как ще бъдат изхарчени парите, нито дори дали те ще бъдат пренасочени ексклузивно за най-тежко засегнатите региони.

Засега обаче е ясно, че страните, които получават средства, ще трябва да обещаят амбициозни реформи.