До 60 милиона души могат да изпаднат в "крайна бедност" заради кризата около новия коронавирус, предупреждава президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

По думите му банката очаква глобалният икономически растеж да се свие с 5% през тази година, докато страните съумеят да се справят с пандемията, пише BBC.

Кризата вече доведе до загубата на милиони работни места. Междувременно бизнесът се проваля, като главната тежест се усеща най-силно в по-бедните страни.

Сега милиони средства, които са представлявали поминъка на хората, са унищожени, а системите за здравеопазване са под огромно напрежение в световен мащаб, каза той.

"Нашата оценка е, че до 60 милиона души ще бъдат изтласкани в крайна бедност - това заличава целия напредък, постигнат в борбата с бедността през последните три години", посочи директорът на Световната банка.

Вирусът може да “тласне” половин милиард души към бедност
Обновена

Вирусът може да “тласне” половин милиард души към бедност

Около 40% от застрашениете са в Източна Азия, Субсахарска Африка и Южна Азия

Според финансовата институция "крайната бедност" се определя, когато човек разполага с до 1,9 долара на ден.

Базираният във Вашингтон кредитор предлага 160 милиарда долара безвъзмездни средства и заеми с ниска лихва, за да помогне на бедните страни да се справят с кризата. Вече около 100 държави, в които живеят 70% от населението на света, са получили спешни финанси.

"Световната банка предоставя значителни ресурси, но това няма да е достатъчно", добави Малпас, допълвайки, че е разочарован от търговските кредитори се бавят при предлагането на облекчения на дълга на бедните държави.

Световната банка работи с Международния валутен фонд (МВФ) по схема, която позволява на по-бедните страни да поискат облекчение на дълга при изплащане на кредити, дължими на членове на Г-20 до края на тази година.

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Колко време ще е необходимо за намаляване на безработицата?

Прогнозата ще ви изненада, а според Фед реалната безработица е значително по-висока от официалната

Джейми Димън - главен изпълнителен директор на JP Morgan - заяви, че пандемията на новия коронавирус трябва да служи като "призив за събуждане" за изграждане на по-справедливо общество. "Горещата ми надежда е да използваме тази криза като катализатор, за да изградим икономика, която създава и поддържа възможност за много повече хора, особено за тези, които са изоставени твърде дълго", написа той преди годишното събрание на акционерите на банката този вторник.