Икономическата криза от коронавируса може да увеличи бедността в световен мащаб с половин милиард.

Това мрачно предупреждение идва от проучване на Организацията на обединените нации (ООН) относно финансовите разходи заради пандемията.

Това ще бъде първият път, когато бедността се е увеличила в световен мащаб от 30 години насам, според доклада.

Резултатите са от преди ключовите срещи на Световната банка, Международния валутен фонд (МВФ) и министрите на финансите на Г-20 следващата седмица.

Изследването на университета на Организацията на обединените нации е проведено от експерти от King's College London и Австралийския национален университет (ANU).

"Икономическата криза потенциално ще бъде още по-тежка от кризата със здравето", казва Кристофър Хой от ANU.

Докладът, който оценява увеличението на броя на хората в бедност с 400-600 милиона по целия свят, казва, че потенциалното въздействие на вируса представлява истинско предизвикателство за целите на ООН за устойчиво развитие за прекратяване на бедността до 2030 г.

"Нашите констатации сочат към нужна дата от драматичното разширяване на мрежите за социална сигурност в развиващите се страни възможно най-скоро и много по-голямо внимание на въздействието на коронавируса в развиващите се страни и на това, което международната общност може да направи", каза Професор Анди Съмнър от King's College London.

Около 40% от хората, които са заплашени от бедност са съсредоточени в Източна Азия и Тихия океан, като около една трета са в Субсахарска Африка и Южна Азия.

По-рано тази седмица повече от 100 световни организации призоваха за отмяна на плащанията по дълга за развиващите се страни тази година, което ще освободи пари в размер на 25 млрд. долара в подкрепа на техните икономики.

И според данните на благотворителната организация Oxfam около половин милиард души са изложени на риск от бедност заради разпространяващата се пандемия от коронавирус, пише Bloomberg. Прогнозите сочат, че нивото на глобална бедност може да нарасне за първи път от 1900 г.

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан смята, че е възможно облекчаване на мерките срещу коронавируса след великденските празници. "Положителна тенденция може да се наблюдава при броя на инфекциите, но все още напредъкът не е достатъчен", подчерта Шпан.

Броят на инфекциите, идентифицирани в целия свят, надхвърли 1,5 милиона души. Това съобщиха от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор в САЩ. В резултат на пандемията смъртните случаи надхвърлят 87 700.