Както мнозина предсказаха, данните за заетостта през април са най-негативните в историята на САЩ, откакто властите започнаха да правят прогнози през 1939 г. Според Бюрото за трудова статистика, безработицата вече е 14,4%, което е по-ниска стойност от тази през Голямата депресия (24,9%), но по-висока от депресията от началото на 80-те години, когато тя достигна 11,3%, посочва Райън Макмейкън.

В доклада на Бюрото се посочва, че само през април безработицата се е покачила с 10,3 процентни пункта, до 14,7%. "Това е най-високият темп на покачване на месечна основа в историята на статистиката", се посочва в него. "Броят на безработните нарасна с 15,9 млн. души до 23,1 млн. през април. Безработицата обхваща всички групи заети."

Общата заетост се срина до почти 20-годишно дъно до края на месеца заради загубата на над 20 млн. работни места заради пандемията от коронавирус и мерките срещу нея, които принудиха много бизнеси да затворят врати и да освободят много от работещите.

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Икономическите мерки срещу пандемията: какви са и какви можеха да бъдат

Всяка политика оказва последици в реалния живот, но те може да не са такива, каквито ни се иска

Общият брой на заетите извън земеделието възлиза на 131 млн. души, колкото бяха и в началото на миналото десетилетие. Цялата новосъздадена заетост след Голямата рецесия беше унищожена, а същото важи и за заетостта, създадена след дотком балона. Така заетостта се срина с 12,8% на годишна основа, което е значително по-висока стойност от тази през 2008 г.

Същевременно броят на американците, които предпочитат да работят на пълно работно време, но могат да намерят само почасова заетост, също е значително над стойността си от рецесията от 2009 г. Делът на работещите спрямо цялото население на страната постигна най-ниската си стойност от десетилетия - той се срина до 51,3%, което е под стойността от 1960 г. За справка - тогава масов феномен е бил мъжете да ходят на работа, а жените да си стоят вкъщи.

Не е нужно да се задълбочаваме особено много в доклада, за да видим, че данните говорят за колосална загуба на работници, производство, доходи и търсене. Тепърва ще ставаме свидетели на невъзможност за плащане на наеми, затваряне на обекти и отнемане на автомобили, чиито собственици не могат да си плащат лизинга.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Възможно е след размразяването на икономиката някои от работните позиции да бъдат възстановени. Но все още не знаем какъв е пълният мащаб на загубите, тъй като те ще продължат поне и през май.

В по-голямата картина остава много трудно да отгатнем каква част от затворилите бизнеси са в това положение заради мерките на властите и каква - заради страх от разпространението на коронавируса. Знаем, че не всички работни места са загубени заради решенията на властите. Но знаем също, че те определено играят голяма роля за това.

Докладът за загубените работни места през май ще покаже още по-големи стойности, а обещаното "v-образно" възстановяване изобщо не изглежда постижимо. Много икономисти очакваха и през 2009 г. растежът да е v-образен, но прогнозата им не беше даже близо до действителността.

Броят на новорегистрираните безработни в България надхвърли 148 хиляди

Броят на новорегистрираните безработни в България надхвърли 148 хиляди

През последните седмици леко се покачват хората, които са назначени на работа, но той още е под нивата си преди извънредното положение

Всъщност времето, необходимо за възстановяване на заетостта след кризите, нараства през последните няколко десетилетия. Затова не се изисква някой да има особено революционни познания, за да достигне до заключението, което прави Боб Мишел от JPMorgan. Той предсказва, че ще са необходими между 10 и 12 години след края на пандемията, преди безработицата да спадне до стойностите преди нея.

"Нещата не са толкова прости", казва той. "Ще са необходими години, преди да се върнем там, където бяхме. Дали повторното отваряне на икономиката ще е толкова простичко, колкото да светнем лампата?"

Според Фед, Бюрото подценява данните за безработицата

В доклад на Федералния резерв на Чикаго, публикуван в четвъртък, Джейсън Фаберман и Ааста Раджан допускат, че тъй като много работници са пуснати в неплатен отпуск, данните за безработицата на Бюрото са подценени. Според тях, реалната безработица вече може да е 34%.

"В резюме, повече от 26 млн. американци са поискали обезщетения за безработица между средата на март и средата на април. Официалното равнище на безработицата може би отразява само отчасти загубата на работни места", пишат те в анализа си.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"Това е така, тъй като уникалната по своята природа криза, причинена от коронавируса, принуди много бизнеси да пуснат служителите си неплатен отпуск, а много други не могат да започнат да търсят нова работа. Предлагаме създаването на нов измерител - нормата U-Cov, който отразява по-широка гама от работещи, засегнати от кризата.

Техният дял достигна 12,9% през март, което е покачване от 2,5 процентни пункта спрямо месец по-рано. Нашата прогноза е той да достигне между 25,1% и 34,6% през април, което ще е растеж от между 16 и 21 процентни пункта."