Новорегистрираните безработни в България са над 148,6 хил. души за периода от 2 февруари до 3 май, сочат последните данни на Националния статистически институт. Не е изненадващо, че той започва да расте в седмицата между 23 и 29 март, а пикът е достигнат в седмицата между 6 и 12 април, когато те възлизат на почти 0,8% от населението в трудоспособна възраст.

Същевременно за същия период на работа са назначени 47,3 хил. души, което означава, че нетната загуба на работни места, основно заради противопандемичните мерки, възлиза на 101,3 хил. заети. От НСИ обаче посочват, че данните за април са предварителни, така че може да се наблюдават корекции във всяка посока, когато бъдат ревизирани.

Данните обаче изключват служителите, които са били пуснати в неплатен отпуск, тъй като те формално се водят на работа, въпреки че не извършват икономическа дейност и не получават доходи. Това означава, че на практика още по-голям брой хора са станали икономически неактивни заради обявеното извънредно положение.

Кризата остави повече от половината българи с по-ниски доходи

Кризата остави повече от половината българи с по-ниски доходи

25% от безработните българи не могат да се регистрират в Бюрото по труда

След 12 април се наблюдава двоен спад на новорегистрираните и тенденцията е на трайно понижение на техния растеж. Това съвпада с промените на програмата 60/40, при които държавата започна да поема и осигуровките на работещите. Това доведе до драстичен ръст на компаниите, възползващи се от мярката, и до спад на новорегистрираните безработни.

Графика 1: Новорегистрирани безработни в бюрата по труда спрямо населението в трудоспособна възраст

Снимка 478196

Източник: НСИ

Източник: Национален статистически институт

Най-голям в абсолютна стойност е броят на новите безработни в град София, където те надхвърлят 19 хил. души, на второ място е Пловдив с почти 13,5 хил. В Благоевград, Бургас и Варна новоосвободените от работа са между 9,5 и 10,2 хил. души. На дъното са Видин, Разград и Търговище с по около 2 хил. нови безработни, изпреварени с малко от Перник с около 2,5 хил.

Графика 2: Новорегистрирани безработни и новоназначени служители по области

Снимка 478197

Източник: НСИ

Източник: Национален статистически институт

Публикуваните данни показват и една положителна тенденция. След 29 март броят на хората, които са започнали работа, започва трайно покачване. То е умерено и като дял от трудовата сила не достига нивата си от преди извънредното положение, но се вижда затваряне на ножицата между новите безработни и заети.