Офисът на президента на Украйна Владимир Зеленски, оценява спекулативния натиск върху валутния пазар на страната поради съобщенията за евентуално нападение от Русия на $1,5-2 милиарда.

При това, т.нар. безвъзвратни загуби се изчисляват на $2-3 милиарда на месец, коментира Ростислав Шурма, зам.-ръководител на кабинета на украинския президент, цитиран от РБК-Украйна.

"Виждаме, че в такава стресова ситуация безвъзвратните загуби за страната възлизат на $2-3 милиарда на месец. Това са спрени инвестиции, допълнителна инфлация, загуби в туристическия сектор, намаляване на авиопревозите. Има и спекулативен натиск върху финансовите пазари, който блокира кредитирането, оказва натиск върху валутния курс, така че общо това е около 1,5-2 милиарда долара", казва Шурма, цитиран от изданието.

Той обяснява, че месечните загуби от 2-3 милиарда долара ще продължат, докато "нивото на стрес" в Украйна остане същото. Ако ситуацията се стабилизира, загубите може да намалеят.

"Към момента бюджетът на Украйна изглежда по такъв начин, че е напълно "затворен" поради сътрудничеството с международни финансови организации", посочва зам.-ръководителят на кабинета на Зеленски. По думите на Шурма, Киев и Световната банка сега обсъждат нова програма за преференциално финансиране на обща стойност от 500-700 милиона долара, за подпомагане на енергийното "зелено" преобразуване на икономиката на страната.

Moody's е възможно да понижи кредитния рейтинг на Русия и Украйна

Moody's е възможно да понижи кредитния рейтинг на Русия и Украйна

Русия разполага със значителни ресурси, които да й помогнат да се изолира в краткосрочен план от ефектите на новите санкции