Натрупването на руски войски на границата с Украйна увеличи риска от изостряне на отношенията между двете страни и съответно налагането на нови санкции срещу Русия от европейските държави и САЩ, сочи обзор на международната рейтингова агенция Moody's, цитиран от Интерфакс. "Евентуалното нахлуване на Русия в Украйна, което не е нашият базов сценарий, ще доведе до преразглеждане на кредитния рейтинг на двете страни с възможност за неговото понижаване", казват експертите от агенцията.

Русия сега е с кредитен рейтинг "Baa3" от Moody's със "стабилна" перспектива за рейтинга, Украйна е с оценка "B3", със "стабилна" перспектива.

"Moody's очаква, че "всяка военна намеса в Украйна ще доведе до налагане на допълнителни санкции срещу Русия. Последиците от новите санкции ще зависят от това кои сектори на икономиката попадат под тях, както и от мащаба на санкциите и степента на координация между Западните страни", се казва в обзора.

Независимо от това, че способността на Русия да живее под санкции и да реагира на тях се подобри през последните години, налагането на допълнителни тежки икономически и финансови санкции, като ограничаване на достъпа до внос на основни технологии, необходими за модернизиране на икономиката, може да окаже натиск за намаляване на кредитния профил на страната, смятат от Moody's.

"Въвеждането на строги и координирани санкции, които биха възпрепятствали навременното изпълнение на трансграничните плащания, може да създаде преки рискове за кредитоспособността на Руската федерация", коментират от агенцията, като същевременно отбелязват, че смятат подобни ограничителни мерки за малко вероятни.

"Русия разполага със значителни ресурси, които да й помогнат да се изолира в краткосрочен план от ефектите на новите санкции", смята Евън Волман, вицепрезидент и старши кредитен анализатор в Moody"s. В същото време той обяснява, че при сценарии за въвеждане на много строги санкции - който агенцията смята за доста малко вероятен - може да се стигне до отлагане на плащанията по външния дълг на Русия, което би означавало и понижаване на рейтинга й."

"Украйна засили своите фискалните и външни буфери след последната военна ескалация с Русия през 2014-2015 г. и това ще позволи на страната да се справи с непосредствените последици от евентуален конфликт. С течение на времето обаче, кредитоспособността на Украйна може да бъде подложена на сериозен натиск, ако тя не получава значителна външна помощ за подпомагане на държавните финанси, предвид необходимостта от рефинансиране на външните дългове", се казва още в обзора на Moody"s.