Унгария е получила вчера първата доставка гориво за ядрената се централа АЕЦ "Пакш" от Русия по въздуха, тъй като войната в Украйна е направила транспортирането му по суша невъзможно. Това съобщи външният министър на страната Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Сиярто поясни, че тъй като превозването на ядрено гориво по жп линиите на Украйна е било невъзможно, то е доставено със самолет през въздушните пространства на Беларус, Полша и Словакия с тяхното знание и съгласие, тъй като ядрената енергия не е обект на санкции от страна на ЕС.

Унгария възнамерява да разшири АЕЦ "Пакш" - която в момента е с мощност от 2 гигавата - с още два руски реактора от типа VVER, всеки от които е с мощност от 1,2 гигавата. Осъществяването на проекта за строителство на АЕЦ "Пакш", беше дадено през 2014 г. без обществена поръчка на руския ядрен гигант "Росатом".

Сега външният министър на Унгария потвърди позицията на страната срещу налагането на каквито и да било санкции върху доставките на руски петрол и природен газ и допълни, че включването на ядрената енергия в забранителния списък е "червена линия" за Унгария.

Виктор Орбан ще преговаря с Путин за увеличение на газа за Унгария

Виктор Орбан ще преговаря с Путин за увеличение на газа за Унгария

Унгария сключи миналата година договор за доставка на руски газ за срок от 15 години