Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че планира да обсъди увеличаване на доставките на руски газ за страната му, по време на преговорите с руския президент Владимир Путин на 1 февруари, съобщи Bloomberg.

"Бих искал да се увеличи обема на доставките на природен газ за Унгария от нивата, договорени в руско-унгарския газов договор", каза ръководителят на унгарското правителство.

На 20 януари стана известно, че Орбан планира да посети Русия на 1 февруари. Както отбеляза унгарският външен министър Петер Сиярто, по време на визитата ще бъдат обсъдени разширяването на газовия договор с Руската федерация, както и въпросът за производството на ваксината срещу коронавирус "Спутник V" в Унгария.

На 3 декември 2021 г. Сиярто коментира, че ЕС трябва да влезе в диалог с Русия, ако иска да си осигури енергийните доставки.

А през октомври миналата година външният министър на страната обяви, че Унгария е решила да не доставя газ през Украйна, за да обезпечи сигурността на доставките си.

На 1 октомври 2021 г. "Газпром" започна да доставя газ за Унгария по газопровода "Балкански поток" (който е продължение на "Турски поток") и по тръбопроводите в Югоизточна Европа. Русия и Унгария подписаха на 27 септември миналата година договор за доставка на природен газ за срок от 15 години. Документът предвижда доставка на 4,5 млрд. куб. м газ годишно, заобикаляйки украинската територия.

Орбан каза тогава, че не може да вземе предвид позицията на Украйна по този въпрос. По думите му, той е длъжен да се грижи за интересите само на унгарския народ.

Русия с условие за увеличение на природния газ за Европа: сключване на дългосрочни договори

Русия с условие за увеличение на природния газ за Европа: сключване на дългосрочни договори

Германия, купувайки руски газ по дългосрочни договори на ниски цени, частично го продава