Русия няма нищо общо с проблемите на европейския енергиен пазар и е готова да увеличи доставките на природен газ за Европа, каза руският вицепремиер Александър Новак в телевизионно интервю, съобщи Интерфакс.

Но за да стане това е необходимо сключването на дългосрочни договори с европейските купувачи, добави той.

Новак изрази изненада от изявлението на ръководителя на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, че действията на "Газпром" са предизвикали напрежение на европейските енергийни пазари.

"Бях малко изненадан от изказването на ръководителя на такава уважавана международна организация като МАЕ, който се опитва, както се казва, да прехвърли "от болната глава към здравата", проблема, който имат сега европейските потребители. Към този проблем нямат отношение нито Русия, нито основната компания износител на газ "Газпром", подчерта Новак.

Руският вицепремиер отбеляза, че Русия е изпълнила всичките си дългосрочни договори.

Новак смята, че енергийните проблеми на Европа са свързани с "недалновидната политика на ЕС и ЕК, които от години целенасочено отказват дългосрочни договори, с цел намаляване на зависимостта от Русия".

МАЕ прогнозира "комфорт" на петролните пазари през 2022 година

МАЕ прогнозира "комфорт" на петролните пазари през 2022 година

Саудитска Арабия и Русия биха могли да "счупят" собствените си рекорди по добив на петрол

Можем да доставяме повече газ за Европа, имаме огромни ресурси, но всяко производство е инвестиционен проект, който отнема време, за да се изплати проектът и да привлече инвестиции. Следователно трябва да има ясна маркетингова политика", допълни руският вицепремиер.

Новак отбеляза също, че "Германия, купувайки руски газ по дългосрочни договори (където цените в момента са няколко пъти по-ниски от тези на спот пазарите в Европа), частично го продава, включително на Украйна, вероятно на пазарни цени."

Ще сгрее ли американският газ Европа

Ще сгрее ли американският газ Европа

Сега цените в Азия отново са по-високи, отколкото в Европа