Възстановяването на добива на петрол, включително от страните от ОПЕК+, ще доведе до излишък на горивото през 2022 г., особено през първата половина на годината. Това се посочва в декемврийския доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитиран от ТАСС. Според разчетите на МАЕ, излишъкът през първото тримесечие на 2022 г. може да достигне 1,7 милиона барела на денонощие, а през второто тримесечие - до 2 милиона барела на денонощие.

"Ако тази прогноза се осъществи, то 2022 г. може да стане "по-комфортна" за потребителите, отбелязват експертите от МАЕ. През тази година имаше висока волатилност на цените на петрола, които на фона на недостига на доставки активно растяха и дори достигнаха 86 долара за барел. Страните-консуматори на петрол многократно са изразявали недоволство от високите цени на петрола.

А причината за голямото предлагане през идващата година ще бъде възстановяването на добива на петрол.

Според разчетите на МАЕ, световното производство на нефт ще започне да изпреварва търсенето още през декември 2021 г., поради възстановяването на добива в страните от ОПЕК+ и САЩ. "Ако тази тенденция продължи и през 2022 г., тогава САЩ, Канада и Бразилия ще добиват на най-много петрол в историята. Така общото производство на страните извън ОПЕК през 2022 г. ще се увеличи с 1,8 милиона барела на денонощие", пишат експертите от МАЕ.

Саудитска Арабия и Русия също биха могли да "счупят" собствените си рекорди по добив на петрол, ако настоящата политика за отслабване на ограниченията продължи, допускат от МАЕ.

Общо глобалното производство на петрол през 2022 г. може да се увеличи с 6,4 милиона барела на денонощие, докато през 2021 г. този ръст възлиза на едва 1,5 млн. барела на денонощие.

Темпът на нарастване на търсенето на петрол може да се забави на фона на евентуалното увеличаване на заболеваемостта от коронавирус. Което отново би довело до транспортни ограничения и намаляване на потреблението на авиокеросин (самолетно гориво), се казва в доклада на МАЕ.

МАЕ: САЩ изпреварват Русия и Саудитска Арабия по темп на добив на нефт

МАЕ: САЩ изпреварват Русия и Саудитска Арабия по темп на добив на нефт

На САЩ ще се дължи до 60% от общото увеличение на производството на петрол в страните извън ОПЕК през 2022-а година

Предишната прогноза на МАЕ за 2021-2022 г. за ръста на търсенето на петрол в света сега е понижена със 100 хил. барела на денонощие. "Очаква се вълната от нови случаи на COVID-19 да забави възстановяването на глобалното търсене на петрол. Авиопревозите ще бъдат от първите засегнати сектори", пише още в доклада на Международната агенция по енергетика.