Гърция вероятно има значителни източници на метали, които са част от така наречените "критични минерали". Те са от съществено значение за прехода към чиста енергия. Според базираната Обединеното кралство компания Rockfire Resources има точно такъв потенциал в проекта й в Молаой, Южна Гърция.

Миналата година компанията обяви, че е открила находища на германий и галий, които са сред "критични минерали", както и олово, сребро и цинк, съобщи в. Kathimerini.

Германият се използва за производство на електроника и слънчеви панели и други. Европа е зависима от вноса и основният производител и износител - Китай, ограничи износа по стратегически причини.

Галий може да се извлича от боксит, от който Гърция има изобилни находища. ЕС заяви на индустриалният конгломерат Mytilineos, който притежава Aluminium of Greece, да представи резултата от пилотен проект за извличане на галий. Според изчисленията може да се произвежда 40-45 метрични тона галий годишно, което в момента ще покрие европейското търсене.

Турция и нейната важна роля в глобалното надмощие за критични минерали

Турция и нейната важна роля в глобалното надмощие за критични минерали

Страната смята да си сътрудничи най-вече с Африка

Mytilineos изпълнява още две пилотни програми за остатъци от боксит - една за производство на скандий и една за използване в циментовата промишленост.

Скандият е редкоземен метал, който може да се използва в лазери и смесен с алуминий, се използва и в космическата индустрия и индустрията за електрически превозни средства. В световен мащаб се добиват само 12-14 тона годишно, но се изчислява, че заради разрастването на производството на електрически превозни средства, търсенето ще скочи над 100 пъти до 2035 г.

От Rockfire Resources заявиха, че ще проведат повече проучвателни сондажи.

Други обещаващи места за добив на критични минерали включват остров Хиос (антимонит), района близо до Ксанти, на североизток (бисмут, който може да се използва като заместител на оловото в боеприпаси) и цялото крайбрежие между полуостров Халкидики и Александруполис, Северна Гърция.