Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Алпарслан Байрактар заяви, че страната има отвореност за глобално сътрудничество и новите партньорства в разкопките и обработката на редкоземни материали, съобщава Daily Sabah.

"Готови сме да си сътрудничим с всички страни, особено в Африка и по-конкретно с регионите на Западна и Централна Азия", каза Байрактар на министерска кръгла маса, която беше част от Форума за бъдещите минерали (FMF), който се провежда в столицата на Саудитска Арабия Рияд.

Финландия откри редкоземни минерали,  които могат да се окажат ключови за Европа

Финландия откри редкоземни минерали, които могат да се окажат ключови за Европа

В момента се извършват сондажи в райони, където е известно, че се намират новите минерали

Срещата на кръглата маса събра над 60 страни, представени от техните министри и търговски делегации, които отговарят за стратегиите на своите държави за минералите и металите.

С участието на над 200 лектори от световната минна индустрия, двудневният форум Future Minerals се занимава с теми като разработването на критични стратегии за минерали, инвестициите и установяването на устойчиви стандарти.

Глобалното търсене на минерали и метали ще нарасне драстично през следващите години

Според очакванията само така ще може да се отговори на нуждите на съвременното общество и да се достигне до енергийния преход. Байрактар подчертава високия потенциал на Турция при набирането на критични минерали, дължащ се на инвестициите в минния сектор през последните две десетилетия. Освен това, износът на страната нараства значително.

Анкара, Турция

Източник: iStock

Анкара, Турция

Турция вече постигна напредък в сектора със създаването на Изследователски институт за редкоземни минерали през 2020 година, за да проучи потенциала на критичните минерали.

През 2022 година страната обяви откриването на втория по големина резерват на редкоземни минерали в света в Ескишехир. Анкара има планове за изграждане на промишлено съоръжение в централната провинция за обработка на 570 000 тона редкоземни елементи на годишна база.

Страната наема и все повече международни експерти в областта на редкоземните минерали, известни още като "индустриално злато".

Редкоземните минерали и метали всъщност са група от 17 химически елемента и са незаменими за разработването на нови технологии като батерии за електрически превозни средства (EV). Китай доставя над 61% от редкоземните елементи в света и държи приблизително две трети от дефицитните метали и минерали в световен мащаб.

Обръщайки внимание на значението на достъпа и рентабилността на критичните минерали за успешна енергийна трансформация, Турция признава глобалните усилия за намаляване на емисиите на парникови газове в съответствие с целта за "достигане на нулеви емисии".

Към момента доставките на критични минерали и инвестициите са недостатъчни за подкрепа на секторите на слънчевата енергия, вятърна енергия и електрически превозни средства.

Затова е нужно разработването на последователни и непрекъснати политики, специално насочени към индустриалния сектор и финансовите институции, за да се осигури по-голямо привличане на капитал за енергийния преход.

Трите най-големи производители в света контролират повече от три четвърти от световното производство на кобалт, литий и редки минерали. А Турция има амбицията да стане следващият голям играч, най-вече благодарение на Африка.

Турция очаква "война" за редкоземни минерали: Как ще използва новото си "оръжие" - второто най-голямо находище в света?

Турция очаква "война" за редкоземни минерали: Как ще използва новото си "оръжие" - второто най-голямо находище в света?

Южната ни съседка ограничава максимално продажбите на руда