Два редкоземни минерала бяха открити във Финландия за първи път. Това е важно, защото може да бъде тласък за доставките на Европа на "критични" минерали, необходими за енергийния преход.

От компания Finnish Minerals Group съобщиха, че заедно с Геоложката служба на Финландия са идентифицирали два нови минерала, кухаренкоит и кордилит, в находището Сокли на компанията. Това е първият път, когато тези редкоземни минерали биват открити в страната, пише Oilprice.

Финландия се очертава като ключов център за добив и обработка на метали за батерии. Сокли е най-голямото находище на карбонатит в света и може да произвежда най-малко 10% от редкоземни елементи, които необходими годишно в Европа за производството на постоянни магнити.

В момента се извършват сондажи в райони, където е известно, че се намират новите минерали според Finnish Minerals Group. "Това е една стъпка към постигането на целта ни да експлоатираме това минерално находище за да може Европа да си осигури сама суровини", коментира директорът на проекта Паси Хейно.

Проект за добив редкоземни елементи в Гренландия от 2024 г. ще задоволи нуждите на Европа и ще намали доминацията на Китай в сектора

Проект за добив редкоземни елементи в Гренландия от 2024 г. ще задоволи нуждите на Европа и ще намали доминацията на Китай в сектора

Производството може да започне още през следващата година

Производството на магнити е едно от ключовите неща по отношение на напредъка в използването на възобновяема енергия и електрификацията на транспорта. Европа и САЩ желаят да се откъснат от зависимостта си от Китай за минералите, които са от решаващо значение за ускоряването на чистата енергия.

Китай има извънредно сериозна роля в глобалната верига за доставки на технологии за чиста енергия, което води до още притеснения за енергийната сигурност, заради концентрираните вериги за доставки, както за технологии, така и за критични минерали, според Международната агенция по енергетика МАЕ.

В началото на тази година шведската минна компания LKAB обяви, че откритие на значителни находища на редкоземни елементи в района на Кируна в Швеция, в най-голямото известно находище от този вид в Европа.

Скандинавските страни като Гренландия, Норвегия, Швеция и Финландия, са богати на различни редкоземни елементи и това може да бъде от решаващо значение за това кой ще е източника на доставки за западните страни.