Докато залежи от редкоземни метали, познати още като редкоземни елементи има в цял свят, то основната част от глобалният добив идва една страна. Тя е Китай. 70% от износа на редкоземните елементи идва от азиатската държава.

Голяма част от износа е начовен към няколко страни, които са сред най-големите икономики в света. Това са Япония, САЩ, Южна Корея, Нидерландия и Италия.

Една компанията обаче иска да разклати везната при доставчиците на редкоземни елементи. Това е австралийската миннодобивна компания Tanbreez Mining, която планира да добива редкоземни елементи в Гренландия от 2024 година.

Доставката на тези основни елементи за електрически двигатели в момента е доминирана от Китай, а минният проект в Гренландия има за цел да задоволи нуждите на Европа по-локално от следващата година.

Според германското бизнес списание Wirtschaftswoche северноамериканските и европейските индустриални играчи вече няма да зависят от азиатските доставчици на редкоземни метали, когато мината и рафинериите в САЩ и Европа бъдат построени още следващата година.

Собствениците на голямото находище е в югозападна Гренландия планират да добиват редкоземни елементи съвсем скоро. "Можем да започнем производство още през следващата година", коментира Грег Барнс, геолог и собственик на Tanbreez Mining, в интервю за WirtschaftsWoche. Заместник-министърът на минното дело на Гренландия Йорген Хамекен-Холм също потвърждава, че е издадено разрешение за добив в находището.

"Tanbreez притежава повече от половината от световните запаси от редкоземни елементи", заявява Барнс.

Производството от мина обещава да е около 19 милиона тона редкоземен оксид. Шефът на компанията разкри, че 30% от това количество се състои от много търсени тежки редкоземни елементи.

Китай има проблем с индустрия си за редкоземни елементи, който може да бъде използван срещу страната

Китай има проблем с индустрия си за редкоземни елементи, който може да бъде използван срещу страната

. Делът на азиатската страна в глобалната минна продукция е спаднал доста през 2021 г.

За да започне добивът ще необходима фабрика, в която да се разтварят редкоземни елементи от евдиалитна скала, като в момента съществуват такива само в Русия и Китай. Според Барнс такава фабрика ще бъде построена в САЩ през следващите няколко месеца, но има и планове за производствена база в Европа.

Все още не е разкрито възможното местоположение на европейската рафинерия. Според експертът един завод за добив на редкоземни метали ще струва "около 40 милиона долара".

Според компанията мината се намира в южна Гренландия в район, в който се отглеждат селскостопански животни (овце). Основните редкоземни елементи, които предлага мястото са церий (35,27%), лантан (18 %) и итрий (16,6%).

НАСА има планове да добива редкоземни елементи и желязна руда от  Луната

НАСА има планове да добива редкоземни елементи и желязна руда от Луната

Първоначалният фокус на мисията ще бъде проучването на начичието на кислорода