НАСА има планове да започне добив на редкоземни елементи и желязо на Луната в началото на 2030 г., предава Ройтерс, позовавайки се на учен от агенцията.

НАСА ще проучи наличието на кислород и вода на Луната и по-късно ще обмисли проучване на добива на желязна руда и редкоземни елементи, заявява Джералд Сандърс. "Предстои да инвестираме във фазата на проучване, за да сме наясно с ресурсите, така че външните инвестиции да имат смисъл", коментира Сандърс, като допълни, че надеждите са развитие и производство.

Плановете са част от мисията Artemis, която цели да направи проучвания от второто посещение на Луната, които агенцията може след това да използва за Марс. По думите на Сандърс една от целите на мисията е да определи количествено наличните ресурси на Луната, така че НАСА да може да привлече инвестиции за своите изследвания.

Първоначалният фокус на мисията ще бъде кислородът - това би било от решаващо значение за реализирането на другите планове на НАСА.

На Луната ще живеят и работят хорат още през това десетилетие, според НАСА

На Луната ще живеят и работят хорат още през това десетилетие, според НАСА

Космическият кораб Orion може да бъде използван за мисия с хора до Луната

"Това е ключова стъпка към установяване на устойчиво човешко присъствие на Луната, както и за бъдещи мисии до Марс", смята Сандърс.

НАСА планира по-мащабните разкопки за 2032 г. В плановете е и завод за преработка на всички ресурси..

Проектът на Агенцията има за цел да установи дългосрочно човешко присъствие на Луната, за да експлоатира нейните минерални ресурси.