Китай може и да доминира в световните вериги за доставки на редкоземни елементи, но страната все още се тревожи за осигуряването на достатъчно суровини, за да задоволи големия си индустриален апетит.

Цифрите потвърждават това. Доминация на Китай върху производството на редкоземни метали отслабна. Освен това и други страни увеличиха собственото си производство. Делът на азиатската страна в глобалната минна продукция е спаднал до 58% през 2021 г. от внушителните 98% през 2010 г. В същото време вносът на редкоземни суровини е нараснал с близо 40% през 2021 г., според The ​​Rare Earth Observer, цитиран от Quartz.

Все по-голямата зависимост на Китай от внос на редкоземни елементи

Редкоземните елементи или група от 17 метала се използват в много индустрии. Производството на редкоземни елементи за използване в продукти като батерии, за двигатели на електромобили и вятърни турбини е сложен процес.

След добива редкоземните елементи трябва да бъдат обработели, за се отделят металите от минералите. Химическият процес води до производствяо на метали, които се използват в много индустрии. Като цяло Китай държи монопола върху всяка стъпка след първата фаза на изкопаването, което му дава и огромно влияние върху глобалната индустрия за редкоземни елементи.

Това означава обаче, че Китай има нужда огромен добив на руда, която в момента се добива предимно в страната, както и Австралия, САЩ и Мианмар.

Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Европа и регионът са зависими от внос

"Китайската индустрия за редкоземни метали има проблем със суровините", коментира Томас Крюмер, който е директор сингапурската Ginger International Trade and Investment. Спроред изчисленията му Китай притежава по-малко от 20% от световните редкоземни природни ресурси, въпреки че страната отговаря за 85% от глобалната преработка на редки земни елементи и това "им причинява дискомфорт".

"Китай много зависи от вноса на редкоземни суровини от чужбинате и страната е наясно, че тази зависимост може да бъде използвана срещу тях", смята Крюмер. Интересен е въпросът какво биха направили, ако САЩ ги отрежат от доставките, коментира още експертът.

И китайски учени споделят подобни опасения. Миналата година учен от Китайската академия на геологическите науки предупреди в своя статия за свиващия се вътрешен добив на редки земни елементи в Китай и рязко намаляващите инвестиции в проучване на минерали. "Сигурността на суровините за огромната индустриална система на Китай е тревожна", пише той.

В Китай има недостиг на редкоземни елементи, цената им расте

В Китай има недостиг на редкоземни елементи, цената им расте

Продажбите на електрически автомобили в Китай са се увеличили със 181% през 2021 година

Ето защо китайските играчи в индустрията за добив на редкоземни метали бързат да инвестират в чужбина и да привличат продукцията от тези депозити чрез дългосрочни договори. Но къде по света Китай търси тези ценни минерали?