Шведската държавна минна компания LKAB обяви, че е открила най-голямото находище на редкоземни метали в Европа. Компанията идентифицирала минерални ресурси от повече от един милион тона редкоземни оксиди в района на Кируна, предава Reuters.

Редкоземните елементи имат приложения в много високотехнологични производствени процеси и се използват в електрически превозни средства, вятърни турбини, преносима електроника, микрофони и високоговорители. Като цяло най-модерните технологии не биха били това, което са, без наличието на тези метали, известни още като редкоземни елементи - от смартфони, през електромобили до ракети и други. Залежи от тях има в цял свят, но основната част от глобалният добив идва от Китай - по-точно 70% от износа на редкоземните елементи е от страната.

"Това е добра новина не само за LKAB, но и за Европа", каза в изявление изпълнителният директор на LKAB Ян Мостром.

Веригите за доставка на редкоземни метали са в хаос. Световният хегемон в добива им вече не симпатичен на света

Веригите за доставка на редкоземни метали са в хаос. Световният хегемон в добива им вече не симпатичен на света

Нуждата от повече източници на доставки е жизненоважна

Европа и регионът са зависими от внос на редкоземни елементи, а търсенето се очаква да нарасне през следващите години поради по-мащабното използване на електрически превозни средства и възобновяемата енергия.

Европейската комисия смята, че редкоземните елементи са сред най-критичните ресурси за региона. По-голямата част от редкоземните елементи в момента се добиват в Китай.

Колкото и добра да е новината до добива от находището в Швеция ще се стигне след 15 години според компанията.

Светът изпитва глад за редкоземни метали

Светът изпитва глад за редкоземни метали

Защо сега всички погледи са вперени в Турция?

LKAB заяви, че планира да подаде заявление за концесия за експлоатация през 2023 г., но добави, че ще минат поне 10-15 години, преди потенциално да може да започне добив на находището и доставки до пазара.