Месеченият индекс на MetalMiner за редкоземни метали Rare Earths MMI продължи спада си през юли с още 2,8%. Това е значително движение за цените на редкоземните метали и засилва тренд, който започна през още април. Сега повече от всякога страните трескаво търсят начини да бъдат независими от доставките си на редкоземни елементи от Китай, пише Oilprice.

Най-модерните технологии не биха били това, което са, без наличието на т.нар. редкоземни метали, известни още като редкоземни елементи - от смартфони, през електромобили до ракети и други. Залежи от тях има в цял свят, но основната част от глобалният добив идва от Китай - по-точно 70% от износа на редкоземните елементи е от страната.

Сега всички погледи са вперени в Турция. Защо?

Още в началото на миналия месец Турция съобщи, че е открила втория по големина запас от редкоземни метали в света. Мястото е в централен Анадол и оценките са за впечатляващите 694 милиона тона запаси от редки елементи. Това би го поставило само на 106 милиона тона по-малко от находището Bayan Obo в Северен Китай. Ако действително е вярно, това би било предизвикало значителна промяна в доставките, която би могла да повлияе значително и на цените на редките земни елементи. От 17-те елемента в категорията "редкоземни елементи", предстоящият обект в Анадол ще произвежда десет.

По думите на министър на енергетиката и природните ресурси на страната Фатих Донмез Турция скоро ще може да обработва 570 000 тона редкоземни елементи всяка година. "Надяваме се, че ще заработи до края на 2022 г. и ще осигури значително количество редкоземни метали", обясни той.

Въпреки че перспективата за нарушаване на монопола на Китай върху редкоземните елементи се оказва примамлива, все още не е наясно качеството на находището в Анадола. Според Джон Хайкауи, президент на Stormcrow Capital, "старата поговорка, че ако това откритие в Турция даде значителни плодове, но с много ниско качество, обикновено наричаме материал като този "кал".

Има също така опасения дали Турция се справя или не с предизвикателствата на добива и рафинирането на минералите в голям мащаб. Засега светът очаква да види това със затаен дъх.

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Запасите се изчисляват на поне 694 милиона тона

Заводът за редкоземни елементи в Обединеното кралство за £150 милиона

По-рано този месец компанията за редкоземни метали Pensanna направи първа копка на първия завод за преработка на редкоземни елементи в Обединеното кралство. Проектът е част от значителна стратегия за намаляване на господството на Китай върху пазара на редкоземни елементи.

Държавният секретар на Обединеното кралство Куаси Куаренг напомни на съгражданите си на Европа за необходимостта да се откъснат от зависимостта от доставки от Китай. "Тези стоки ще станат още по-важни, след като искаме да укрепим енергийната си сигурност", каза той.

Планът на Pensana обаче зависи от снабдяването с редкоземни оксиди от обекта Longonjo в Ангола, който току-що е започнал работа. Има и страхове, че обработката на анголската руда ще генерира големи количества торий, който е радиоактивен. В общи линии пазарът не е оптимистично настроен.

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%

Северна Америка

САЩ са изключително зависими от китайските доставки на редки земни елементи. Има планове за строеж на съоръжението за производство на редки земни елементи, което ще бъде построено в Стилуотър, Оклахома. Но заводът не е планиран да бъде отворен поне до 2023 г., а може би ще отнеме и цяла вечност.

Междувременно от Канада идват добри новини. Vital Metals, който притежава съоръжението за добив на редкоземни елементи в Саскачеван, наскоро обяви някои обещаващи резултати от проведени тестовете.