Турция откри изключително находище от редкоземни елементи в централната част на Анадола, съобщи Daily Sabah. За резервата се твърди, че е вторият по големина в света. Той е наличен след десетилетия изследвания и разкопки, които се провеждаха периодично, но дълго време не успяваха да дадат конкретни резултати.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред местните медии, че огромното находище на редки елементи се оценява на запаси от около 694 милиона тона. То е на второ място след Китай, където се намира най-голямото находище на редки елементи със запаси от 800 милиона тона. Цените метали се използват в области като авиацията, отбраната, космическата индустрия и биомедицината.

Турция започна полагането на тръби за пренос на природния газ, открит в Черно море

Започна полагането на тръби за пренос на природния газ, открит в Черно море, вижте къде

Кладенците ще произвеждат и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ на ден

От турската минна компания Eti Maden коментираха, че първоначално около 1200 тона руда ще бъдат обработвани годишно в находището. Очаква се тази цифра да достигне до 570 000 тона с голяма инвестиция в по-голямо индустриално съоръжение в близко бъдеще.

Смята се, че около 10 000 тона редкоземен оксид, 72 000 тона барит, 70 000 тона флуорит и 250 тона торий - елемент, използван като гориво в ядрената индустрия, ще бъдат произведени от преработената руда.

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез коментира, че ще бъде сравнително евтино да се добиват елементи, тъй като находището е изключително близо до повърхността на земята.

"От 17-те известни редки елемента ще можем да произведем 10 от тук", заяви той.

Откритието ще позволи огромно местно производство на редки елементи, които ще се използват предимно в индустриалните сектори на Турция, но също и за износ.

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%