Почти два месеца след началото на инвазията на Русия в Украйна, световната търговия с метали още е в шок. Недостигът на суровини като мед, никел и цинк, който се засили след наложените санкции срещу Русия и високите цени на енергията остави цели индустрии с вързани ръце при определяне на справедливи цени. Но това е само началото на проблемите на индустрията, смятат анализатори.

"Ако има малки запаси и продължително увеличаване търсенето, нестабилността, която наблюдаваме ще се превърне в ключова характеристика на пазара на суровини", коментира Майкъл Видмар от Bank of America, цитиран от CNN.

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%, от около $29 000 на 100 000 долара за метричен тон. Борсата спря търговията за една седмица и със задна дата отмени около 9000 сделки на стойност близо 4 милиарда долара.

Според JPMorgan Chase банката е загубила 120 милиона долара заради "екстремните движения на цените" на никела.

Никелът не е единствената болезнена точка в търговията с метали. Напоследък и цинкът дава признаци за притеснения а търговията с метали. Производството на цинк отнема много енергия и производителите намалиха производството на метала, на фона на скока в цените на тока. Сега има недостиг, запасите бързо намаляват. Физическите запаси от цинк са паднали с 40% в складовете на лондонската борса. Това е значение, защото намаляването на запасите в складовете може да създаде хаос на пазара и то бързо.

Запасите от мед, алуминий, олово и калай също са достигнали до най-ниското си ниво от 1997 г., насам според Bloomberg.

Въздействието върху компаниите, които използват метали за производството на своите продукти ще е огромно.

Bank of America отбеляза, че търсенето на метали непрестанно нараства, защото компаниите искат да произвеждат все повече електромобили и да инвестират във възобновяема енергия. Това означава, че проблемите с недостига няма да се решат скоро.