Откритите наскоро редкоземни минерали в Турция ще дадат голямо предимство на страната в близко бъдеще, каза министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от Hurriyet Daily News.

"Както подсказва името им, тези елементи рядко се срещат по света", каза Дьонмез по време на събитието "Енергийни цели през века на Турция", което се проведе преди дни в Истанбул.

Той разясни, че в периодичната таблица има 17 редки елемента*, като седем-осем от тях, са били открити наскоро в Бейликова (анадолската провинция Ескишехир).

"Това е второто най-голямо откритие в света", каза министърът и добави, че редкоземните елементи ще бъдат по-важни в бъдеще. 

Припомняме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви тогава пред местните медии, че огромното находище на редки елементи се оценява на запаси от около 694 милиона тона. То е на второ място след Китай, където се намира най-голямото находище на редки елементи със запаси от 800 милиона тона. 

От турската минна компания Eti Maden коментира пред Daily Sabah, че първоначално около 1200 тона руда ще бъдат обработвани годишно в находището. Очаква се тази цифра да достигне до 570 000 тона с голяма инвестиция в по-голямо индустриално съоръжение в близко бъдеще.

Смята се, че около 10 000 тона редкоземен оксид, 72 000 тона барит, 70 000 тона флуорит и 250 тона торий - елемент, използван като гориво в ядрената индустрия, ще бъдат произведени от преработената руда.

"В бъдеще ще сме свидетели на "война" в областта на редкоземните елементи, точно както енергийните войни в миналото", прогнозира Фатих Дьонмез. Според думите му основите на съоръжението за обработка на редките материали ще бъдат положени за много кратко време.

"Ние ще използваме тези елементи за собствените си национални нужди и след това ще ги продадем, ако има възможности за износ", разясни той.

"Когато произвеждаме продукти с добавена стойност, ние пренасяме стойността и увеличаваме печалбите, които можем да получим от този сектор. Сега се опитваме да ограничим максимално продажбите на руда. Искаме да продаваме бижута вместо руда. С други думи, искаме да произвеждаме повече продукти с добавена стойност. В интерес на истината, в резултат на тези интензивни усилия, ние счупихме рекорда в историята на нашата република с 6,5 милиарда долара износ на минерали през 2022 г."

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Запасите се изчисляват на поне 694 милиона тона

Редкоземните елементи, наричани още редкоземни минерали, са от съществено значение за силните магнити, необходими за вятърните турбини. Тези минерали се използват още в области като авиацията, отбраната, космическата индустрия и биомедицината. Могат бъдат открити в смартфони, компютърни дисплеи и LED крушки. 

"В изтребител F-35 има 45 килограма редки елементи. Ако не сложите тези 45 килограма, които се използват в различни компоненти и части, този самолет вече не е F-35. Той не може да лети и именно за такива елементи светът зависи от определени страни-източници", каза още Дьонмез.

Той подчерта и значението на независимостта на Турция в енергийния сектор. "Прекъсването на веригата на енергийна зависимост зависи от нашия успех, особено в проучването и откриването на нефт и природен газ", добави той.

"Започнахме интензивна проучвателна и сондажна дейност на сушата и морето. В интерес на истината ние значително увеличихме флота си", каза още Дьонмез.

Доставките на редкоземни метали от Китай за ЕС през Русия се удвоиха, въпреки санкциите

Доставките на редкоземни метали от Китай за ЕС през Русия се удвоиха, въпреки санкциите

Някои от тях могат да бъдат използвани в оръжейната индустрия

По думите му доскоро Турция не е притежавала нито един сондажен кораб и само един сеизмичен кораб. Днес страната има четири сондажни кораба, които са оборудвани с най-новите технологии в света, както и два много модерни сеизмични изследователски кораба.

*Редкоземните елементи (също редкоземни метали) са група от 17 химични елемента в периодичната система, обхващаща 15-те лантаноида плюс скандий и итрий. Скандият и итрият се считат за редкоземни елементи, тъй като по принцип се срещат сред същите рудни находища като лантанидите и проявяват сходни химични свойства, макар да имат различни електронни и магнитни свойства.

Седемнадесетте редкоземни елемента са: церий (Ce), диспросий (Dy), ербий (Er), европий (Eu), гадолиний (Gd), холмий (Ho), лантан (La), лутеций (Lu), неодим (Nd), празеодим (Pr), прометий (Pm), самарий (Sm), скандий (Sc), тербий (Tb), тулий (Tm), итербий (Yb) и итрий (Y). Те често съпътстват минералите на тория (Th), а понякога и тези на урана (U).

Въпреки името си, редкоземните елементи са относително изобилни в земната кора (с изключение на радиоактивния прометий), като церият е 25-ият най-често срещан елемент, по-изобилен и от медта.

Литият скоро ще бъде по-важен дори от петрола и газа, къде се намират основните резерви в Европа

Треска за "бяло злато" в Европа: Kъде се намират основните резерви на континента?

Международната агенция по енергетика нарича ситуацията "квазимонопол"