Обемът на доставките на редкоземни метали от Китай за Европейския съюз транзит през Русия се е увеличил значително през 2022 г., съобщи Bloomberg.

По данни на агенцията, през първите девет месеца на миналата година (януари-септември 2022 г.) обемът на редкоземните метали, добити в Китай и транспортирани през Русия към ЕС, достига 36 074 тона, което е два пъти повече от обема на доставките за същия период на 2021 г.

При това, подчертава агенцията, някои от редкоземните метали, доставяни от Китай в ЕС, могат да бъдат използвани в оръжейната индустрия. По-специално, лантанът се използва широко в производството на бронебойни боеприпаси.

"Удивително е, че въпреки всички санкции спрямо Русия, тази верига за доставки все още работи. Това подчертава важността на тези редкоземни метали и показва колко много зависим от тях", цитира Bloomberg думите на основателя на норвежката компания Norge Mining Майкъл Вурмсер.

Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа

Европа и регионът са зависими от внос

Агенцията отбелязва, че превозът с влакови композиции през Русия позволява да се намали наполовина времето за доставка от Китай за Европа. Така например, превозът с товарен влак от китайския град Ухан до германския Дуйсбург трае 16 дни. По море доставката на стоки по този маршрут отнема двойно повече време, т.е. цял месец.

Редкоземните метали са група от 17 елемента, които се търсят във високотехнологичните индустрии. Групата включва лантаниди (гадолиний, холмий, диспрозий, европий, итербий, лутеций, неодим, празеодим, прометий, самарий, тербий, тулий, церий, ербий), както и скандий, итрий и лантан.

Китай е абсолютен световен лидер при добива на редкоземни метали, които са от съществено значение за съвременната индустрия. Делът на Китай в световното производство на редкоземни метали е около 70%.

Светът изпитва глад за редкоземни метали

Светът изпитва глад за редкоземни метали

Защо сега всички погледи са вперени в Турция?