Не в Полша или Чехия, а в Словакия разходите за персонал са най-високи сред страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Това показват данните на консултантската компания TPA, която изследва в свой доклад 11 от страните в региона, включително и България.

Експертите сравняват разходите за труд в три категории. При тази, в която влизат служители с годишна заплата между 40 и 90 хиляди евро Словакия е на първо място в това отношение, изпреварвайки Чехия, Австрия, Унгария, Полша, Румъния, Хърватия, Словения, Сърбия, Албания и България.

Погледнато от друг ъгъл, при годишна заплата от 150 хиляди евро общият разход за персонал е най-висок в Унгария, следвана от Словакия, пише сайтът The Slovak Spectator.

Междувременно обаче според националната статистика разходите на бизнеса у нас за труд продължават да растат. Според последните данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на миналата година те са се увеличили с 10,7% спрямо 2016 година.

Според изчисленията най-голям ръст има в индустриалното производство - от 11,5 на сто, следвано от услугите - 10,8 на сто и строителството - 7 на сто.